Léopold Lagae (80), laatste telg in Heulse brouwersfamilie, overleden

Redactie KW

Léopold Lagae is vorige week donderdag thuis aan het President Rooseveltplein in zijn slaap overleden. Hij was de echtgenoot van Claudine Raimond en was een telg uit de bekende Heulse brouwersfamilie Lagae.

Hij werd in Kortrijk geboren als derde in het negen kinderen tellende gezin van Edouard Lagae en Godelieve Ingels. Zijn verre voorouders richtten in 1769 in Heule een brouwerij op. Het was zijn grootvader Georges die uiteindelijk in 1935 besloot om na het overlijden van zijn broer Maurice het brouwen stop te zetten. Tot de jaren vijftig werd er wel nog gebotteld. Wijlen Jean Lagae (+2000) , oom van Léopold, bleef nog een drankendepot uitbaten dat na het slopen van de vroegere brouwerijgebouwen (om plaats te maken voor ontmoetingscentrum De Vonke) in de Hoge Dreef gevestigd werd en waar Léopold daarna ook (mee) de leiding had. In 2004 werd de exploitatie er beëindigd. Met Léopold sterft nu de laatste in de sector actieve telg van de 250 jaar oude brouwersdynastie Lagae in Heule.

Léopold Lagae was vader van drie kinderen: François (met Alison Maving, Tervuren), Véronique (met Daam Van Reeth, Kortrijk) en Nathalie (met Riccardo Zuccolini, Kraainem). Er zijn ook zeven kleinkinderen. De uitvaartdienst heeft dinsdag plaatsgehad in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk. Hij wordt begraven in de familiegrafkelder Lagae op het kerkhof van Heule. (NOM)