Jarige Emiel blaast 100 kaarsjes uit in Oostende

Emiel, dochter Emilienne en schoonzoon Christiaan Hallumiez. (Foto JRO)
Redactie KW

Emiel Vanderbeke werd als nieuwe eeuweling gevierd in woonzorgcentrum Sint-Elisabeth.

Emiel Vanderbeke werd geboren op 15 april 1918 in Graveline (Frankrijk). Hij was de oudste van drie zonen. In 1944 huwde hij met zijn grote liefde, Anna Chapel. Twee jaar later kwam hun enige dochter Emilienne (72) ter wereld. In 2014 vierden het koppel nog zijn 70-jarig huwelijk. Jammer genoeg overleed Anna vorig jaar. Tot dan woonden ze samen in het rusthuis.

“Het afscheid van mama verliep in het begin wat moeilijk”, vertelt Emilienne. “Zo lang waren mijn ouders samen en dan plots moesten ze opeens afscheid nemen. We dachten dat we zo ook papa zouden kwijtraken maar gelukkig was dat niet het geval. Hij is nog steeds de sterke man die hij vroeger was.”

Werken bij vader

Tot zijn 14de ging Emiel naar school. Zijn vader was loodgieter en chauffagist. Na zijn studies ging hij bij zijn vader werken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er uiteraard veel minder werk. Daardoor kwam een einde aan zijn loopbaan bij zijn vader. “Daar ontstond het idee om terug bij het leger te gaan. Van 1952 tot 1963 was hij actief in het militair hospitaal in Oostende, daarna verhuisde hij naar de kazerne van Lombarsijde. Hij ging met pensioen in 1974. Hij is nu al langer met pensioen dan dat hij gewerkt heeft”, lacht Emilienne.

Papa heeft veel plezier gemaakt in zijn leven. Hij was actief bij verschillende verenigingen. De belangrijkste gebeurtenis uit zijn verenigingsleven was het oprichten van de oud-IJslandvaarders in Oostende”, haalt dochter Emilienne aan. “Papa heeft een mooi leven gehad. En ondanks zijn leeftijd ziet hij er nog goed uit.” (JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier