Heulse schilder-behanger Joris Vanhecke overleden

Redactie KW

De bekende vroegere schilder-behanger Joris Vanhecke is, omringd door zijn gezin, op 5 januari overleden in het AZ Groeninge, waar hij sinds twee weken opgenomen was. Hij was de echtgenoot van Monika Ver Eecke en woonde vroeger in de Oude Ieperseweg.

Joris werd op 15 augustus 1933 geboren en is opgegroeid in Beselare en ging aan het VTI in Kortrijk de opleiding schilder-behanger volgen. De schilder bij wie hij daarna in Kortrijk in de leer ging, was de oom van zijn latere echtgenote. Hij trouwde in 1958 met Monika en in 1964 begonnen ze hun winkel in de Oude Ieperseweg. Veertien jaar lang hadden ze ook een winkel in de Zwevegemsestraat in Kortrijk. Ze kenden een zware tegenslag toen Joris in 1987 visueel gehandicapt werd. De winkel in de Oude Ieperseweg werd na hun pensioen in 1998 nog tot 2014 voortgezet door schoondochter Nadine (nu is broodwinkel Soens er gevestigd). Ondanks zijn visuele handicap gaf Joris met zijn vechterstemperament niet op. Hij kreeg de volle steun en aanmoediging van vrouw en kinderen en werd ook lid van de blindenvereniging Licht en Liefde, werd daar goed opgevangen en was ook 12 jaar bestuurslid. Hij stelde zich graag ten dienste van zijn lotgenoten en getuigde onder meer in eucharistievieringen. Ondanks zijn beperking ging hij ook aquarelschilderen, volgde hiervoor nog zeven jaar academie in Kortrijk en kon zich daarin uitleven. Hij is in Heule ook bestuurslid geweest van BGJG en was lid van Okra. Reizen deed hij ook graag: jarenlang trok het gezin er met de campingcar op uit en ook toen hij zelf niet meer kon rijden, genoot Joris ervan om de reis voor te minutieus bereiden. Vier jaar geleden verhuisden Joris en Monika naar een assistentieflat in Marke en in juni vorig jaar mochten ze nog hun diamanten huwelijksjubileum vieren.

Joris was vader van vijf kinderen: Stephan (met Nadine Dehaen, Heule), Arnold (met Carmen Devisscher, Kortrijk), Bruno (met Doreen Coudenys, Heule), Ingrid (met Kurt Kesteloot, Heule) en Marleen (met Mick Delbarre, Sint-Michiels). Er zijn twaalf kleinkinderen en zes achterkleinkinderen (een zevende wordt in februari verwacht). De uitvaartdienst heeft plaats op vrijdag 11 januari om 10 uur in de Sint-Eutropiuskerk in Heule, gevolgd door de teraardebestelling in Marke.

(NOM-Begr. Debonné)