Heulenaar André Ackou op 93-jarige leeftijd overleden

Redactie KW

Zondag laatst is André Ackou op 93-jerige leeftijd overleden in wzc Ter Melle in Heule, waar hij sinds een drietal jaar verbleef. Hij was bekend als stichter-voorzitter van de vriendenkring van De Lijn Kortrijk.

André was in Menen geboren maar groeide op in de Stadelaan in Heule. Zijn vader Albert – die vele jaren SP-gemeenteraadslid is geweest in Heule – werkte bij de Nationale Maatschappij voor Buurtspoorwegen (later De Lijn) en André trad in 1942 in zijn voetsporen. Vader en zoon hebben nog vele jaren samengewerkt. Ze legden en onderhielden destijds de bovenleidingen voor de trams, later herstelden ze bussen. André is ook verantwoordelijk geweest voor de planning van de bussen. In 1962 richtte hij bij de NMVB in Kortrijk de Vriendenkring ‘Ontspanning na Arbeid’ op. Men organiseerde naast personeelsfeesten onder meer sinterklaasfeestjes en voetbaltoernooien (waarbij hij nog zelf gespeeld heeft). Voor André, die sociaal ingesteld was, was de vriendenkring zijn leven. In 2012 werd hij op het stadhuis gehuldigd bij het gouden jubileum van de vriendenkring en persoonlijk voor 50 jaar voorzitterschap.

André is 56 jaar getrouwd geweest met Diane Mahieu die hem in 2002 ontvallen is. Ze woonden achtereenvolgens in de Guido Gezellelaan, de Tinekenslaan en de Heulsekasteelstraat. André verhuisde dan naar de flats Elfenberg naast wzc Ter Melle. De jongste jaren verbleef hij in het rusthuis waar hij overleden is. Hij was vader van twee zonen: John (met Leen Ameye, Kuurne) en Jim (met Machteld Verschaete, Heule). Hij had ook vier kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen.

De afscheidsdienst rond de urne heeft plaats op zaterdag 24 februari om 10 uur in de Sint-Eutropiuskerk.

(NOM-Begr. Debonné)