Frida Laverge viert honderdste verjaardag enkele maanden na datum

De kinderen en kleinkinderen van Frida en het personeel van wzc De Ruyschaert waren er graag bij op het verjaardagsfeest van de eeuwelinge. Schepen De Coene kwam haar namens de stad Kortrijk feliciteren. © EDB
Redactie KW

Frida Laverge vierde dinsdag haar 100ste verjaardag in woonzorgcentrum De Ruyschaert. Haar verjaardag viel in december, maar het feest moest toen uitgesteld worden.

Frida werd op 5 december 1917 thuis in Heule geboren. Tot haar twaalfde jaar ging Frida naar de Stedelijke Meisjesschool Kortrijk en daarna trok ze naar ‘L’école Laïque’. Frida werkte in een confectiefabriek, was daarna werkvrouw in een schooltje en ging tot aan haar pensioen aan de slag bij wasserette Rap & Rein.

Verzet

Frida houdt heel erg veel van muziek beluisteren en speelde vroeger zelfs banjo. Ze hield ook veel van haar hondje. Haar tuin onderhield ze altijd met veel plezier. Vandaag leest Frida vooral veel. Ze kijkt ook graag televisie en volgt dagelijks Thuis. Ze is ook een grote fan van Poirot en volgt die afleveringen in het Engels. Ze kijkt nooit naar de onderschriften.

In september 1940 trouwde Frida met Omer Vandemeulebroucke. De Duitsers waren België opnieuw binnengevallen en het duurde niet lang voor het koppel in de verzetsbeweging stapte. Frida kon en wou de Duitsers hun gang niet laten gaan. Ze schreef, drukte en verspreidde sluikbladen, maar smokkelde ook geld en wapens, waarvoor ze meestal haar kinderwagen gebruikte. Haar zoon moest voor de afleiding zorgen. Ondanks het harde leven werd Frida nooit rancuneus. Na de oorlog hielp ze nog plunderingen van Vlaamsgezinden stoppen.

Kroost

Frida kreeg met Gilbert (74), Ginette (71), Martin (64) en Ghislain (60) vier kinderen. Er zijn ook vier kleinkinderen: Bruno, Nathalie, Els en Henk en ondertussen is Frida ook de trotse overgrootmoeder van Thomas, Louise, Marie, Niels, Eva, Robbe en Warre.

Frida moest een tijd geleden al afscheid nemen van haar man Omer. Hij stierf aan de gevolgen van leukemie. Frida woonde in Marke en verblijft nu in woon-zorgcentrum de Ruyschaert.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier