Diamant voor Jules Sinnaeve en Rachel Depotter

De jubilarissen, samen met de familie, tijdens de ontvangst op het stadhuis. (Foto EG)
Redactie KW

Jules Sinnaeve en Rachel Depotter uit de Bukkerstraat zijn zestig getrouwd. Op 15 oktober gaven ze elkaar het jawoord. De jubilarissen hebben twee dochters, vier kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.

Jules Sinnaeve werd geboren in Ieper op 30 januari 1929 in de Kalfvaart. Thuis waren ze met drie kinderen, hij had nog een broer en een zus. Zijn vader was muzikaal aangelegd en net zoals zijn vader leerde Jules klarinet spelen. Rachel zag het levenslicht op 5 november 1933 in Avekapelle, nabij Veurne. Het gezin telde vijf kinderen en zij was de voorlaatste in de rij.

Muzikaal

Jules liep school in de stadsschool de Looye. “Mijn vader was muzikaal aangelegd en zo leerde ik de liefde voor muziek. Klassieke muziek was mijn grote passie en samen met mijn vader en broer speelde ik lange tijd bij Harmonie Ypriana. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten we met de familie op de vlucht, tot in Gent. Eens terug in Ieper startte ik een opleiding als herenkapper en ging aan de slag met een leercontract bij een kapper op de hoek van de Doorgangstraat en de Stuerstraat”, vertelt Jules.

“Natuurlijk was er ondertussen nog de militaire dienstplicht die ik moest vervullen en was gekazerneerd in Duitsland. Na de opleiding als herenkapper nam ik de zaak in de Stuerstraat over en bleef de stiel uitoefenen tot ik in 2001 met pensioen ging. Bij West Classic had ik een abonnement en heb zo heel wat concerten bijgewoond. Ik bleef ook Ypriana van dichtbij volgen en luisterde graag en vaak naar klassieke muziek van grootmeesters zoals Bach, Grieg, Wagner en Beethoven. Daarnaast maakte ik ook heel wat wandelingen in de stad.”

Eerste ontmoeting

Rachel woonde eerst in Avekapelle en verhuisde later met haar gezin naar Hollebeke. Toen zij 14 jaar was overleed haar vader. “Toen woonden we in Langemark. Na de lagere school heb ik bij verschillende families als huishoudster gewerkt, ook in de school De Lamotjes. Zo ging ik poetsen bij een gezin in de Doorgangstraat, in de buurt waar Jules zijn kapperssalon had. Zo leerden wij elkaar kennen. Na een zestal maanden verkering en na de Expo 58 in Brussel zijn we getrouwd in de kerk van Langemark“, weet Rachel te vertellen.

Zwemmen

In hun vrije tijd waren Jules en Rachel verwoede zwemmers. Zo waren ze iedere dag trouwe bezoekers van het Ieperse openluchtzwembad. Ook de kinderen gingen mee zwemmen nog voor de school begon. Jules is blijven zwemmen tot het wegens gezondheidsredenen niet meer mogelijk was. Sinds een drietal jaar verblijft hij nu in WZC Zonnelied. Jules en Rachel hebben twee dochters. Brigitte (58) is gehuwd met Philippe Delahaye en Marleen met Ronny Hoofd (57). Ondertussen zijn er vier kleinkinderen: Bert, Jeroen, Akko en Quinten, en vier achterkleinkinderen: Cas, Tess, Bas en Otto. Binnenkort wordt het vijfde achterkleinkind geboren.

(GR)