Diamant voor Daniël Declercq en Georgette Moyaert

De jubilarissen, samen met de familie en een delegatie van het stadsbestuur. (Foto EG)
Redactie KW

Daniël Declercq en Georgette Moyaert uit de Dikkebusseweg zijn 60 jaar getrouwd. Zij stapten in het huwelijksbootje in Passendale op 4 oktober 1958.

Daniël zag het levenslicht in Moorslede op 3 september 1935. “In ons gezin waren wij met drie jongens, ik was de jongste. Mijn twee broers zijn al overleden”, vertelt Daniël. “Onze ouders woonden eerst in Passendale, maar verhuisden dan naar Moorslede. Daar heb ik mijn jeugd doorgebracht. Ik ging in de leer bij mijn oom en leerde de stiel van hoefsmid.”

“Heel wat jongens kwamen bij ons over de vloer, maar Daniël vond ik de leukste”

Georgette gaf haar eerste kreetjes op 20 februari 1939 in Passendale. “Wij woonden in herberg De Papegaai en hadden ook een buurtwinkel in het dorpscentrum. Wij waren met zes kinderen: ik had twee zussen en drie broers en was de jongste van de kinderen”, aldus Georgette. “Heel wat jongens kwamen bij ons over de vloer, maar het was uiteindelijk Daniël met wie het klikte en die ik het leukst vond. Toen wij huwden, woonden wij eerst nog een tweetal jaar in Passendale om dan naar Ieper te verhuizen in de Dikkebusseweg waar we nog steeds wonen.”

Leerjongen

Daniël ging aan de slag als leerjongen, zoals zijn twee andere broers, bij een nonkel die hoefsmid was in Roeselare. “Hij was de stadssmid voor paarden en ook voor het onderhoud en herstel van karren en wagens. Daar leerde ik de stiel van hoefsmid, maar bij Henri Vandermaliere in Ieper kreeg ik pas de stiel helemaal onder de knie. Als jongen moest je ook soldaat worden. Ik kreeg de opleiding in Doornik, bij de ordonancetroepen en dan voor de rest van de 15 maanden naar Weiden, het hoofdkwartier van het Belgisch leger in Duitsland”, zegt Daniël.

Eigen smidse

“Ik volgde de hoefsmedenschool in Anderlecht. Samen met mijn broers heb ik ook les gegeven in Ieper. Wij hadden elk ons gebied, maar staken ook de grens over naar Noord-Frankrijk als we daar gevraagd werden. In Ieper bouwden we een smidse uit. In Ter Groene Poorte in Brugge heb ik ook les gegeven in avondschool. Momenteel doet mijn zoon Claude dat nog altijd. Wegens het zware werk en gezondheidsproblemen heb ik in 1992 moeten afhaken. Door de komst van de tractoren en het verdwijnen van de paarden was er wel al veel minder werk. Ik was ook kunstsmid. Zo heb ik heel wat kunstwerken in metaal gemaakt.”

Hotel in Blankenberge

Georgette moest eerst thuis meehelpen in de herberg en de winkel. Na haar huwelijk deed zij het huishouden en stond in voor de administratie. “Ondertussen runde ik, samen met mijn moeder tijdens het seizoen een hotel in Blankenberge, namelijk Le Sablon. Wij hebben dat een zevental jaar gedaan. Daniël werkte in Ieper tijdens de week en kwam dan tijdens de weekends meehelpen in het hotel. Wij waren niet bang om hard te werken als het nodig was. Ondertussen werden onze drie kinderen geboren en moest er ook voor het huishouden gezorgd worden”, vertelt Georgette.

Daniël en Georgette gingen vroeger graag op reis. Ze waren actief bij verschillende verenigingen en kaartclubs zoals de Vierkoningen, de Tempelierkaarters, ‘t Hoevetje, Okra Capucienen, Okra Voormezele, Caracas, enzovoort. Nu doen ze het wat rustiger aan en genieten van elke dag.

Drie kinderen

De jubilarissen hebben drie kinderen, twee dochters en een zoon. Dochter Marina (58) is gehuwd met Paul Titeca. Verder is er de tweeling Claude en Claudine (52). Claude is gehuwd met Rosette Beerten en Claudine met Norbert De Vuyst. Georgette en Daniël zijn de trotse grootouders van vijf kleinkinderen: Kevin, Jessy, Aimy, Sammy en Lisa. Ondertussen zijn er al twee achterkleinkinderen: Aaliyah en Eden.

(GR)