Diamant voor André Rommens en Maria Debacker

Het diamanten paar, samen met zoon Eric, schoondochter Josiane Verbeke en een delegatie van het Iepers stadsbestuur. (Foto EG)
Redactie KW

André Rommens en Maria Debacker uit de Galgestraat vierden hun diamanten huwelijksverjaardag. Zij trouwden in Vlamertinge op 11 oktober 1958.

André werd geboren op 21 juli 1937 in Westvleteren. Hij had nog twee broers en een zus. Bij Maria waren ze met vijf kinderen, ze had nog twee zussen en twee broers. Zij zag het levenslicht in Poperinge op 7 mei 1937. André begon te werken op veertienjarige leeftijd. “Ik werkte op een boerderij in Poperinge, waar ik ook moest helpen aan de hoppepluk. Daar heb ik voor het eerst Maria ontmoet”, vertelt André. “We waren beiden 15 jaar en ik had mijn hoppemand dicht bij die van Maria geplaatst. Nadien verloren we elkaar een hele tijd uit het oog, maar drie jaar laten ontmoetten wij elkaar opnieuw. We maakten toen een afspraak en zijn altijd bij elkaar gebleven.”

“Ik heb Maria voor het eerst ontmoet tijdens de hoppepluk”

“Na de tijd op de boerderij werkte ik enkele jaren bij Valcke en volgde later in Poperinge een herscholing tot metser. Mijn loopbaan als metser verliep bij Verlie uit Elverdinge, waar ik uiteindelijk ook stopte met werken. Toen we trouwden gingen we in de Galgestraat wonen. Ik ben er nog een tijd wijkburgemeester geweest. Er werd hier ook elk jaar een barbecuefeest gehouden voor de bewoners”, weet André nog te melden.

Mooie familie

Maria ging een korte tijd uit werken en bleef daarna thuis om voor het gezin te zorgen. “Ik was enkele jaren aan de slag bij Begetex waar men camouflagekledij voor het leger maakte”, vertelt Maria. “Nadien bleef ik thuis om voor de kinderen te zorgen. In drie jaar tijd kregen we drie zonen: Eric (58), Marnix (56) en Jannick (55). Later werd onze dochter Annick geboren. Ze zou nu 50 jaar zijn, maar overleed acht jaar geleden aan een slepende ziekte. Het is hard om een kind te moeten verliezen”, zegt Maria geëmotioneerd. “Intussen hebben we al 13 kleinkinderen en 12 achterkleinkinderen: 8 jongens en 4 meisjes.”

André en Maria zijn nog actief bij Okra Vlamertinge en zijn lid van Ziekenzorg. “We wonen hier in een rustige straat en genieten van elke dag die komt”, weten André en Maria.

(EG)