Bekende Markenaar Johnny Nuttin overleden

Wijlen Johnny Nuttin. © Patrick Holderbeke
Redactie KW

Maandagmorgen is Johnny Nuttin in zijn woning in de Leieweg in Marke overleden. De voormalige beroepsbrandweerman was alom bekend en geliefd. Hij had een grenzeloze liefde voor zowel techniek als voor de natuur. Vorig jaar in augustus werd een ongeneeslijke ziekte vastgesteld. Hij is slechts 61 jaar geworden en was nog geen twee jaar met pensioen.

Johnny Nuttin werd op 9 april 1956 in Kortrijk geboren. Samen met zijn zus Marleen groeide hij op in Marke. Vader Marcel was groentehandelaar. Johnny trouwde met Agnès Wastijn uit Bissegem, waar ze ook een paar jaar woonden. Daarna verhuisden ze naar Marke.

In zijn jeugdjaren was Johnny vogelvanger maar toen in 1972 de vogelvangst aan banden gelegd werd, ‘bekeerde’ hij zich tot vogelobserveerder en natuurbeschermer. Toen men op zeker ogenblik begon met de rechttrekking van de Leie, bestond de kans dat daar industriegebied zou kunnen komen. Dat zag Johnny niet zitten. Met enkele vrienden slaagde hij erin om zon 2,5 hectare te behouden als natuurgebied. Zo stond Johnny in 1989 aan de wieg van de oprichting van natuurwerkgroep ‘t Schrijverke, die later fusioneerde met Natuurpunt Kortrijk. Als gedreven ornitholoog trok Johnny heel Europa rond om vogels te spotten en nooit ging hij op stap zonder verrekijker in zijn wagen. Hij was een officieel erkend vogelringer, trad geregeld op als natuurgids en gaf ook voordrachten.

Oude ambachten

Zijn tweede grote passie was die voor oude ambachten en mechanieken. In zijn jeugdjaren heeft hij nog bij een schroothandelaar gewerkt en na verloop van tijd gaf het hem een kick om oude jarenlang vastgeroeste motoren opnieuw tot leven te brengen. Het leidde de voorbije 30 jaar tot een unieke verzameling van antieke verbrandingsmotoren en stoommachines, vooral uit het begin van vorige eeuw. Samen met zijn zoon Bart organiseerde hij geregeld shows voor stationaire motoren of locomobielen, destijds gebruikt door boeren om hun machines aan te drijven op plaatsen waar er geen stroomvoorziening was. Johnny kon het ook goed en aangenaam uitleggen. Op internet kan men de Markenaar zien in een filmpje dat gemaakt werd in de reeks ‘Levende Helden’, uitgezonden op WTV, naar aanleiding van Erfgoeddag 2012 en waarin hij over zijn stoommachines vertelt.

Bachten de Route

In Marke was Johnny onder meer ook betrokken bij de wijkkermis van Bachten de Route. Hij was bekend als een goedlachse en joviale man met veel humor. Hij had vele vrienden die hij onder meer ontmoette in zijn stamcafé Loco in de Rekkemsestraat.

Het grootste deel van zijn loopbaan werkte Johnny, die in Moeskroen technisch onderwijs gevolgd had, als beroepsbrandweerman. Tot aan zijn pensioen in mei 2016 was hij dispatcher bij de dienst 100. Johnny was vader van twee zonen: Bart woont in Bissegem en Johnny Jr., getrouwd met Rose Hunt, in de VS. Hij had vier kleinkinderen.

De uitvaartdienst heeft laats op zaterdag 17 februari om 10 uur in de Sint-Brixiuskerk in Marke.

(NOM)