Bekende chirurg Murk Lauwers overleden

© HOL
Redactie KW

In Kortrijk is op dinsdag 6 maart de bekende chirurg Murk Lauwers overleden. Hij was eind december 95 jaar geworden en verbleef in wzc De Korenbloem, gevestigd op de plaats waar vroeger de door zijn grootvader gestichte privéziekenhuis was en waar hij zelf ook tot de jaren zeventig heeft gewerkt.

Murk Lauwers stamt uit een befaamd doktersgeslacht. Hij was de derde van acht kinderen van dr. Emiel Lauwers jr. en van Marguerite Peel, een dochter van de bekende dr. August Peel. De Dokter Lauwersstraat en de Dokter Peelstraat in Kortrijk zijn vernoemd naar zijn twee grootvaders.

Murk is een Friese vorm van Marc. Zijn grootvader Emiel Lauwers sr. (1858-1921) was de eerste echte Kortrijkse chirurg. In 1896 richtte hij aan het Sint-Jansplein een privéziekenhuis op onder de naam Sint-Antoniusinstituut. Hij was ook bekend als letterkundige, was leerling van Hugo Verriest en bevriend met Albrecht Rodenbach en Guido Gezelle. Na zijn dood in 1921 werd hij opgevolgd door zijn zoon Emiel jr.

Toen deze in 1946 op slechts 57-jarige leeftijd overleed, was Murk nog maar amper 24 jaar. Hij studeerde geneeskunde en daarna chirurgie aan de Franstalige UCL. Hij specialiseerde zich daarna verder in Amsterdam. Intussen was zijn moeder het ziekenhuis blijven leiden. In 1952 keerde Murk dan terug, met de zware opdracht in de voetsporen van zijn vader en grootvader te treden. Ook hij bouwde als chirurg een stevige reputatie op.

Murk trouwde met Michelle Staelens. Zij vestigden zich in een villa binnen het domein van het ziekenhuis, het was een oud jachtkasteeltje van de vroegere adellijke eigenaars Bruneel de Montpellier. Zij kregen vier zonen die allen overleden zijn. Een van hen was ook chirurg. Er zijn vijf kleinkinderen en drie achterkleinkinderen.

Door de evolutie in de ziekenhuissector en de wetgeving terzake werd het runnen van een privéziekenhuis problematisch. Murk stopte ermee in 1978 en verkocht toen de gebouwen aan De Korenbloem, een liberale vzw die er een rusthuis van maakte. Het opende al in maart 1979 de deuren. Later werden de oude gebouwen gesloopt om plaats te maken voor een nieuwbouw die in 1996 geopend werd.

Intussen eindigde dr. Murk Lauwers zijn loopbaan als toezichthoudend geneesheer in het toenmalige revalidatiecentrum De Nieuwe Lente in Heule. Een tijd geleden namen hij en zijn echtgenote hun intrek in wzc de Korenbloem. Hun villa werd de jongste jaren door De Korenbloem omgebouwd tot een afdeling voor (jong)dementerenden.

Dr. Murk Lauwers was ook past president van Rotary Kortrijk. Hij had één grote hobby: zeilen, wat hij in Nieuwpoort tot op hoge leeftijd bleef doen.

De uitvaartdienst heeft plaats op dinsdag 13 maart om 11 uur in de Sint-Janskerk.

(NOM-foto HOL)