Architect Christiaan Van der Plaetse overleden

Christiaan Van der Plaetse
Redactie KW

Op maandag 30 oktober is in Kortrijk architect en een van de bezielers van Interieur, Christiaan Van der Plaetse overleden. Hij werd 88.

Christiaan werd geboren in Gent en groeide op in Tielt. Hij was de zoon van Antoon Van der Plaetse. Christiaan was de echtgenoot van Vera Comeyne. Het koppel woonde de eerste jaren van het huwelijk in Kortrijk. Christiaan had er zijn architectenbureau in de Benoit Danneelsstraat. Tijdens de jaren ’60 bouwde Christiaan een huis met bureau in Bellegem. De laatste twee jaar woonden Christiaan en Vera in een assistentiewoning in Kortrijk.

Architectuur

Christiaan hoorde in de jaren ’60 bij de eerste groep architecten die volledig modern werkten. Ze werkten veel met platte daken en lieten zich vooral opmerken door hun kubistische stijl.

Hij was verder één van de medeontwerpers van het Magdalenazwembad, het vroegere ‘provinciaal zwembad’ aan de Sint-Martens-Latemlaan. Dat bad werd in opdracht van de provincie West-Vlaanderen ontworpen in 1960 en afgewerkt in 1964. Het ontwerp gebeurde door een team van vier architecten die toonaangevend waren voor de Belgische bouwkunst van de tweede helft van de twintigste eeuw. Ook een deel van de gebouwen van het PTI werd ontworpen door Christiaan.

In Kruishoutem gaven Veranneman en zijn echtgenote aan Christiaan Van der Plaetse de opdracht om het centrum voor beeldende kunst te ontwerpen. De stichting Veranneman werd een museum met een galerij waar enorm veel gekende schilders hun werken tentoonstelden. Nu is dat museum omgebouwd tot een schoenenmuseum. Verder was Christiaan nauw betrokken bij Villa ‘t Eksternest in Roeselare en een villa in Pittem. Beide gebouwen staan ondertussen op de lijst van bouwkundig erfgoed.

Kunstenaar

Bij de gesprekken voor het opstarten van Interieur speelde de Kortrijkse architect eveneens voorname rol. In zijn vrije tijd liet Christiaan zich als creatief kunstenaar graag in met schilderen en beeldhouwen. Hij maakte onder meer studies van het menselijk lichaam die hij verwerkte in metalen sculpturen.

Hij had vier kinderen en zeven kleinkinderen. De uitvaartdienst vond plaats in intieme kring.

(EDB – foto Beeldcollectief)