Afscheid van jazz-icoon Jean-Jacques Pieters (12/10/1943-15/06/2019)

Met Jean-Jacques Pieters verliest de Belgische jazzwereld een monument. © gf
Redactie KW

Afgelopen zaterdag werd tijdens een herdenkingsplechtigheid in de Kortrijkse Sint-Maartenskerk afscheid genomen van de bekende jazzmuzikant Jean-Jacques Pieters, stichter en bezieler van de destijds internationaal bekende Golden River City Jazz Band. Hij overleed op 75-jarige leeftijd in Kortrijk.

Jean-Jacques Pieters, kapperszoon uit de Korte Steenstraat, was licentiaat fysica en leraar aan het Don Boscocollege. Hij volgde notenleer en klarinet aan het Kortrijkse conservatorium. Hij volgde middelbaar aan het Sint-Jozefsinstituut en werd klarinettist in de harmonie van de school en later in het jazzorkest dat de school oprichtte. In die tijd ontstond ook in de jeugdclub Jeko (later Reflex) een jazzband, maar Jean-Jacques wilde meer en stichtte in 1970 de Golden River City Jazz Band. Dat jaar debuteerde de band meteen op het al sinds 1961 bestaande Golden River City Jazz Festival. Gaandeweg werd de band het huisorkest van het festival en vanaf 1975-76 nam Jean-Jacques er zelf de organisatie van in handen. In 1976 werd in de Pluimstraat nog een eigen jazzclub, De Jazzton, opgericht.

De band speelde met de grootste muzikanten en zangers uit de internationale jazzwereld. Vanaf begin de jaren tachtig bouwde Jean-Jacques zijn band semiprofessioneel uit. Bekende Nederlandse en Britse muzikanten werden aangetrokken, zoals bassist Bob van Oven, drummer Colin Bowden, trombonist Terry Brunt en trompettist Alan Elsdon. Zelf speelde Jean-Jacques klarinet en saxofoon. Ze speelden in bijna elke Belgische jazzclub en werden gevraagd op jazzfestivals in binnen- en buitenland. In thuisstad Kortrijk speelde men herhaaldelijk op de Sinksenfeesten. Optredens met de bekendste Europese trompettist Ken Colyer en de Britse klarinettist Acker Bilk noemde Jean-Jacques zelf hoogtepunten in zijn muziekloopbaan.

Helaas heeft de Golden River City Jazz Band zijn gouden jubileum in 2020 niet kunnen halen. Door leeftijd- en gezondheidsproblemen is het optreden begin 2017 bij de opening van het ontmoetingscentrum Lange Munte in de vroegere Sint-Pauluskerk het laatste geworden. Begin vorig jaar is muzikant van het eerste uur Arsène De Vlieger overleden. Van de pioniers bleef Jean-Jacques, die een enorme jazzbibliotheek bezat en zelfs op Wikipedia een pagina heeft, als enige over.

De vele lp’s en cd’s blijven mooie getuigen van een boeiende muziekcarrière. Wellicht zal men pas over enkele jaren ten volle beseffen wat Kortrijkzaan Jean-Jacques Pieters voor de jazzmuziek in België betekend heeft. (NOM)