Familie Boedts al 5 generaties lang notaris in Eernegem

Redactie KW

Op 1 mei 1875 volgde de 30-jarige Justin Boedts Delphin Depuydt als notaris in het Lindenhof in Eernegem op. 104 jaar later komt met Joris Boedts de vijfde generatie Boedts op dezelfde standplaats in functie.

Justin Boedts was een landbouwerszoon uit Alveringem. Hij werd actief in de Eernegemse politiek en werd schepen en van 1897 tot 1906 burgemeester. Ook zijn zoon, Julien Boedts, die in het begin van de 20ste eeuw notaris werd, was van 1921 tot 1949 burgemeester van Eernegem. In de jaren ’40 ging de notarisfunctie over op Justin Boedts. In 1973 volgde Jan zijn vader als notaris op. Op 24 april vierde hij zijn 67ste verjaardag. Op die dag kreeg hij officieel de titel van erenotaris en liet hij het kantoor over aan zijn zoon, Joris (41), die als sinds april 2006 geassocieerd notaris was.

„Om fier op te zijn”

„Het is heel speciaal om die traditie te kunnen voortzetten”, zegt de nieuwe notaris. „Sinds de vernieuwde wetgeving uit 1999 is een opvolging vader-zoon in de notarissenwereld niet meer zo voor de hand liggend. De procedure loopt al van maart 2008. In principe kan iedereen die geslaagd is voor het vergelijkend examen zich kandidaat stellen. Het feit dat ik al geassocieerd ben in dit kantoor, was wel een voordeel, en maakt de plaats minder aantrekkelijk voor een nieuwe titularis, die de associé moet overnemen. Sinds december vorig jaar weten we officieel dat de standplaats in de familie blijft. Vijf generaties notarissen, dat is toch iets om fier op te zijn.” (Koenraad Vandenbussche)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Torhout) van 24 april 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier