Zwevegemse gin De Souterrain houdt tunnelmythe levendig

Orily Depraetere en Dries Dauwe tonen met trots de eerste fles gin met de naam 'Souterrain'. © GJZ
Redactie KW

Met een eigen gin, die de naam De Souterrain kreeg, wil de familie Depraetere de herinnering rond de verdwenen kanaaltunnel nieuw leven inblazen. Woensdag kan het publiek er voor het eerst mee kennismaken.

Door Geert Vanhessche

“Ik heb mijn grootvader, Roger Baert die in Moen opgroeide, vaak horen vertellen over de souterrain. Soms verraden zijn pretoogjes al het einde van het verhaal, al heeft hij wellicht nog niet alles verteld. Die mythe rond die souterrain willen we met de gin in herinnering brengen”, verduidelijkt Orily Depraetere het idee achter de drank. Orily is gehuwd met Dries Dauwe van ‘The Brewing Community’. “Souterrain is een gebalanceerde en complexe gedistilleerde gin. Na zijn dubbele distillatie kreeg de gin zijn typische smaak door middel van het cold drip systeem The Lab Brewer. Dit is een systeem dat ikzelf ontwikkelde zodat iedereen thuis zijn eigen gin kan maken.”, legt Dries uit. Zonder veel van zijn recept te verklappen, wil hij ons toch meegeven dat onder meer oranjebloesem, kaneel, kruidnagel, zoethout en vanille in de drank verwerkt zitten.

Afspreekplaats

Orily en Dries hebben de Souterrain zelf nooit gekend. Maar omdat grootvader Roger er geregeld over vertelt, raakten ze gëinteresseerd in de tunnel en gingen ze op zoek naar meer informatie. “Bij het uittekenen van het kanaal Bossuit-Kortrijk werden de ontwerpers geconfronteerd met een brede heuvelrug in Moen. Omdat het uitgraven van het volledig kanaal op die plaats onbegonnen werk was, werd besloten er een tunnel te graven. De tunnel was 611 meter lang, 6 meter breed en had een vrije hoogte boven de waterlijn tussen 2,5 en de 3,5 meter. Hij kreeg de naam ‘Souterrain’. Het bouwwerk werd al vlug een afspreekplaats voor jonge koppeltjes”, konden we vernemen. Door de verbreding van het kanaal in 1974, verdween na 110 jaar de Souterrain. Samen met het weggraven van de berg, verdwenen jaar na jaar ook de getuigenissen en herinneringen.

Proeverij

Iedereen kan kennismaken met de gin tijdens een proeverij op woensdag 5 juni tussen 17 en 21 uur in het Funkaffee op het Toyeplein in Zwevegem. “We serveren gratis een proefglaasje van de Souterrain en geven er uiteraard ook een woordje uitleg bij.”, aldus Dries Dauwe. Na de voorstelling is de gin de eerste week enkel te koop bij wijnhandel Lippens en daarna ook bij de lokale handelaars en zal hij geserveerd worden in de betere drankgelegenheden en restaurants. “Online zullen we hem niet verkopen, omdat we het echt als een lokaal product willen houden.”, besluit Orily.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier