“Ziekenhuiskamers hoeven straks niet meer, wij hebben veel efficiëntere cocons klaar”

© Foto TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De zorg neemt toe, maar het wordt moeilijker om het aantal mensen dat in de zorg werkt mee te laten groeien. Het meubelbedrijf Boone helpt oplossingen vinden hiervoor. Door innovaties te ontwikkelen voor ziekenhuis- en zorgkamers. Van opklapbare ziekenhuisbedden en achterwerkwassende toiletten tot hartslagmetende vloeren. “Dat maakt niet alleen de toekomst voor de patiënten beter, maar ook voor het personeel in de sector”, zegt Jan Van Hecke.

Ruimte in onze huizen, in ziekenhuizen en woonzorgcentra is nooit onbeperkt. Integendeel. “We gaan ervan uit dat woningen steeds kleiner worden”, vertelt zaakvoerder Jan Van Hecke. “We begonnen van jong tot oud. Je start in een studentenkot, gaat naar woning, een grotere woning en dan draait de curve om en ga je weer naar een kleinere woning, naar een serviceflat – dat zou beter appartement heten – om te eindigen in een kamer in een zorgcentrum, wat eigenlijk beter een studentenkot zou heten. Heel die hoed van Napoleon zakt jaar na jaar dieper in: kleine woningen worden kleiner en grote woningen worden zeker ook kleiner.”

“Hoe meer ruimte je kan vrijmaken, hoe makkelijker het personeel zorg kan geven”

“Hoewel de woningen steeds kleiner worden, hebben we allemaal alsmaar meer materiaal om op te bergen. We hebben vooral grotere bedden. Vroeger was een bed 1,20 meter groot, nu is 1,60 meter standaard en 1,80 meter geen uitzondering. Vandaar dat wij begonnen met het wegklappen van de bedden. We zijn ondertussen de grootste fabrikant in Europa van wegklapbare bedden.”

Een groot deel van de kopers van opklapbedden zijn oudere mensen die de trap niet meer op kunnen en beneden moeten slapen. “Ze willen echter niet dat het bed zichtbaar is. Vroeger zag je dat wel eens, maar bij de laatste generatie niet meer. Dat is ook belangrijk voor de zorg. Want bedden zijn hinderlijk voor bijvoorbeeld schoonmakers en zorgverleners. Een kamer maak je groter als je het bed kan wegklappen. Hoe meer ruimte je vrijmaakt, hoe gemakkelijker het personeel zorg kan geven.”

Ruim tien jaar geleden zagen Jan en zijn team bij Boone dat probleem van ruimte voor zorg als een uitdaging. “Maar we dachten: we kunnen dat niet alleen oplossen. Niet alleen omdat we zelf weinig over zorg wisten, maar vooral omdat de zorg zelf snel evolueert. En je moet permanent op de hoogte blijven. Vandaar dat ik dacht om architecten, andere industriëlen, zorgcentradirecteurs en researchers erbij te betrekken. De start was niet gemakkelijk. Ik had 50 mensen uitgenodigd in het Vlerick Instituut, maar er kwamen er maar zeven op af. Precies alsof je een verjaardagsfeestje organiseert en niemand komt.”

Het brainstormen met de zorgdenktank stelt ook evoluties die nog volop aan de gang zijn in vraag. “We zeggen bijvoorbeeld al jaren dat serviceflats niet vol zullen geraken. Dat is nu aan het gebeuren. We voorspellen ook dat de wachtlijsten in de woonzorgcentra zullen verminderen. De nieuwe generatie zit niet te wachten om naar een zorgcentrum te gaan. Mensen willen zo veel mogelijk in hun vertrouwde omgeving blijven. Hoe meer technologie, communicatie, zorg… aan huis kan gebracht worden, hoe langer ze thuis blijven. Alles wordt gecreëerd om dat mogelijk te maken.”

“We stellen ook vast dat we alleen in Europa met zo’n geconcentreerd systeem van zorg zitten. We gaan wellicht naar een kantelpunt. In Europa zijn we iets te ver gegaan in goedbedoelde en goed georganiseerde zorg. Die haalt niet het gewenste effect. Omdat we mensen weghalen uit hun vertrouwde omgeving. Vandaar zoveel vereenzaming.”

Foto TOGH
Foto TOGH© TGHL

PRoF betrekt ook artsenverenigingen en verenigingen van verpleegkundigen in de denktank. “Zorgpersoneel is veel mobieler en moeilijker te houden. Ze durven veranderen van job. De mensen willen werken met de nieuwste technieken. Artsen veranderen ook van ziekenhuis. De wensen en noden van zorgkundigen en patiënten lopen min of meer parallel.”

In de showroom toont Jan Van Hecke de innovaties die PRoF de afgelopen tien jaar ontwikkelde. Hij begint met het eerste project: de ziekenhuiskamer van de toekomst.

“Behalve het bed doet niets u denken aan een ziekenhuis. De deuren gaan open met een badge. Dat is belangrijk omwille van veiligheid en privacy, twee sleutelbegrippen voor ons. Die twee begrippen zijn met elkaar geconnecteerd. We zijn bereid om privacy in te leveren in ruil voor meer veiligheid. Niemand laat zijn deur ‘s avonds open, maar in een ziekenhuis of woonzorgcentrum staan alle deuren wel open. Dat klopt niet. Het aantal diefstallen in ziekenhuizen en woonzorgcentra neemt ook toe. Door te werken met een badge maak je het voor zowel patiënt als personeel veiliger. We hebben ook een inklapbaar bed ingebouwd zodat de partner of familie kan blijven slapen zonder dat ze de hele nacht in een zetel moeten blijven.”

“Men bouwt nog altijd kamers bij, maar dat heeft niet veel zin. We hebben meer en meer chronisch zieken, die niet meer in het ziekenhuis hoeven te blijven. Ook is er alsmaar meer microchirurgie. In 2017 besliste Maggie De Block om per pathologie een aantal ligdagen te bepalen. Gaan de ziekenhuizen erover, dan moeten ze een boete betalen. Een bevalling bijvoorbeeld, is van vijf naar drie dagen gebracht. In Amerika is het anderhalve dag. Naar welk soort ziekenhuis evolueren we dan? Het dagziekenhuis van de toekomst is volgens ons een zaal vol met cocons. De patiënt moet niet meer in een bed liggen. Als je kankerpatiënt bent, moet je niet liggen om een baxter te krijgen. Je kun evengoed in een aangename zetel zitten, met koelkast en radio binnen handbereik.”

Foto TOGH
Foto TOGH© TGHL

“Een cocon kost nog geen 40 procent van wat een kamer kost. Het is dus niet alleen veel praktischer en aangenamer, het is ook goedkoper. En efficiënter voor het personeel, dat een goed overzicht heeft op de hele zaal. Alle cocons hebben een alarm om de verpleegkundige te roepen. Het verplegend en verzorgend personeel zegt dat ze amper de helft van de tijd aan verpleging of verzorging spenderen. De rest van de tijd gaat naar administratie en heen en weer geloop. Als je 40 cocons in een zaal hebt, kan het personeel veel sneller van de ene naar de andere patiënt.

Voor dat cocon-idee kregen we twee jaar geleden een internationale Design Award in Berlijn. We hadden toen zelfs dokters van Boston die naar Poperinge kwamen om ons idee te bekijken”, glundert Jan.

Denktank over ruimte voor zorg

Boone is een familiebedrijf dat bestaat sinds 1950, maar zich sinds 1985 specialiseerde in de ontwikkeling en productie van ruimtebesparende inrichtingen. Jan Van Hecke is afgevaardigd bestuurder van het onderneming. In 2008 richtte hij PRoF op, een denktank voor de ziekenhuiskamer van de toekomst (Patient Room of the Future). De denktank telt intussen 542 leden over heel Europa. Ze vinden vanuit alle Europese uithoeken vlot de weg naar de Poperingse showroom.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier