Zeebruggelingen tekenen massaal verzet aan tegen nieuwe zeesluis

© Davy Coghe
Redactie KW

Vrijdag verliep de bezwaartermijn voor de geplande nieuwe zeesluis in Zeebrugge. De Zeebruggelingen tekenden massaal verzet aan. Juriste Nancy Vanhee: “De bal ligt nu in het kamp van minister Weyts, maar dit kunnen ze moeilijk negeren.”

Juriste Nancy Vanhee: “1.500 bezwaarschriften op een totaal van nog geen 4.500 inwoners, dat is een heel dorp dat in opstand komt. De Zeebruggelingen zullen blijven vechten voor hun dorp. Als we nu nog altijd niet gehoord worden, trekken we naar de Raad van State.”

“Misschien moeten we eerst onze borsten tonen”

Het maakt de Zeebrugse kwaad dat minister Weyts het debat niet wil aangaan. “Hij zit zondag in de Zevende Dag, maar wij zijn daar niet welkom. Weyts houdt liever een monoloog zonder wederwoord. Dit is hoe de N-VA beleid voert: ze nemen een beslissing, ze luisteren naar niets of niemand en als het te warm wordt onder hun voeten, lopen ze weg en weigeren ze elk debat”, klinkt het.

Vanhee vindt dat het onderwerp ook door de nationale pers zo goed als doodgezwegen wordt. “Misschien moeten we, zoals Femen, eerst onze borsten tonen voor ze eindelijk eens naar ons willen luisteren. Blijkbaar is Zeebrugge niet sexy genoeg. Ik ben er trots op dat we in tijden van polarisering en verdeeldheid samen een vuist hebben kunnen maken. Dit heeft ons allemaal verenigd; er is een enorme groepsgeest ontstaan.”

“Geen nationale aandacht voor probleem”

Vanhee heeft het tot slot ook over de “menselijke drama’s” die achter de problematiek schuilgaan. “Als ze in Leuven nog maar één fietspad verleggen, dan haalt dat direct al het nieuws. Maar een heel dorp dat door de beslissing van één minister – een minister die dan nog de ballen niet heeft om de confrontatie aan te gaan – zomaar van de kaart dreigt te worden geveegd… Daar ligt blijkbaar niemand wakker van.”

“Mocht dit ergens in het buitenland gebeuren, zou iedereen het onrecht uitschreeuwen. Maar als het op 100 kilometer van Brussel gebeurt en door een N-VA-minister, is het plots ‘in het belang van de economie'”, klinkt het. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier