Woensdag staking in operatiekwartier AZ Sint-Jan Brugge

Redactie KW

Woensdag zal er wellicht niet geopereerd worden in het AZ Sint-Jan in Brugge. De vakorganisaties ACOD, ACV Openbare Diensten en VSOA hebben namelijk een stakingsaanzegging ingediend voor het personeel in het operatiekwartier. Ze stellen daarmee de werkdruk aan de kaak.

“Deze beslissing hebben we niet lichtzinnig genomen, maar is een gevolg van aanslepende problemen binnen het operatiekwartier. Volgende punten worden door de personeelsleden steeds opnieuw aangehaald: werkdruk en personeelsbezetting, de veiligheid van de patiënt en de respectvolle omgang”, aldus het vakbondsfront.

Overuren

Volgens de vakbonden zijn er al inspanningen geleverd, maar loopt er vooral veel mis op vlak van planning en zijn er plannen om meer operatiezalen te openen met dezelfde personeelsbezetting. “Hiervoor wou men werkshiften van 10 uur invoeren. Het personeel vindt dit onaanvaardbaar en uiteindelijk zijn deze plannen afgevoerd. Maar de onduidelijkheid over de hervorming blijft sluimeren. Personeelsleden lopen op de toppen van hun tenen en presteren veel overuren. Personeelsleden die van wacht zijn, hebben werkweken van 70 tot 80 uren. Dit is niet houdbaar”, aldus het front. Heel wat personeelsleden vallen ook ziek uit.

“Het personeel wil een duidelijk signaal geven aan de directie en ziet zich genoodzaakt om hiervoor één dag te staken”, besluit het gemeenschappelijk vakbondsfront.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier