Wildgroei aan immoborden ingeperkt in Oostende

Redactie KW

Vastgoedmakelaars opgepast! Vanaf 10 februari treedt de nieuwe gemeentelijke stedenbouwkundige verordening met betrekking tot het gebruik van promomateriaal aan de gevel van woningen in voege. Die legt alle immokantoren in Oostende een reeks beperkingen op die het straatbeeld van de stad ten goede moeten komen.

Concreet houden de maatregelen voor de sector in dat het aantal toegelaten verkoopborden per woning beperkt wordt tot één exemplaar per makelaar. Bovendien mogen de borden enkel evenwijdig aan de voorgevel worden geplaatst en moeten ze na verkoop binnen de twee weken worden verwijderd.

Vlag en V-bord verboden

Daarnaast komt er een verbod op vlaggen, V-borden en borden met reliëf. De Oostendse immobiliënsector, maar ook makelaars met kantoren buiten de stad die wel in Oostende actief zijn, hebben een inlooptijd van zes maanden gekregen om de nieuwe maatregelen te implementeren. Die gedoogperiode loopt nu dus binnen enkele weken af.

De eerste gesprekken rond de verordening mogen dan al dateren van enkele jaren geleden, dat betekent niet dat de maatregelen er zijn gekomen tegen de zin van de Oostendse vastgoedmakelaars. Filip Dermul van Agence Dermul vindt de verordening in elk geval een goeie zaak.

“Voor een stad met een echt toeristisch DNA, zoals Oostende, is het van belang om op elk mogelijk vlak een kwalitatieve uitstraling te hebben, ook in het straatbeeld. Een overdaad aan affiches die uit de gevel steken, werkt dat tegen. In tijden waarin meer en meer belang wordt gehecht aan de kwaliteit van de openbare ruimte is deze maatregel volledig terecht.”

“Deze maatregel is volledig terecht”

Nochtans brengen de maatregelen voor de vastgoedmakelaar flink wat extra werk en praktische problemen met zich mee. Zo blijkt het niet altijd eenvoudig om bij een pas verkocht huis snel de borden te verwijderen omdat er moet afgesproken worden met de nieuwe eigenaar. Ook moeten veel borden aangepast worden om aan de nieuwe normen te voldoen.

Meegaan met de tijd

Voor Filip Dermul is de maatregel vooral de ideale gelegenheid voor de sector om mee te gaan met de tijd. “Bij Agence Dermul hebben we van de nood een deugd gemaakt en een grondige rebranding gedaan met een vernieuwd logo tot gevolg. Bovendien beschikken we als makelaars dankzij digitale media over een bron aan nieuwe communicatiemiddelen om ons aanbod te communiceren. Vandaar dat er vanuit de sector nooit tegenkantingen zijn geweest met betrekking tot de nieuwe maatregelen.”

Oostende is overigens bij de eerste steden die dergelijke beperkingen opleggen aan de sector. Daar hoeft het echter niet bij te blijven. “Ik ben ervan overtuigd dat deze maatregelen navolging zullen krijgen in andere steden, of het nu toeristische badsteden zijn of niet. Eerlijk gezegd ben ik blij dat Oostende hierin een voortrekkersrol speelt”, aldus Filip Dermul.

(Jan Goeminne)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier