Rubriek Economie

Weverij Van Maele in Tielt officieel failliet

11/10/18 om 15:37 - Bijgewerkt om 16:43

Weverij Van Maele in Tielt heeft officieel het faillissement aangevraagd. Maandag werden alle werknemers uit het gebouw ontzet door een deurwaarder. Het terrein was verkocht aan een projectontwikkelaar en de Amerikaanse aandeelhouders slaagden er niet op tijd in om het nodige geld te verzamelen voor een verhuis.

Weverij Van Maele in Tielt officieel failliet

De Tieltse weverij Van Maele Weavers vraagt het faillissement aan. © WM

Het zal er al langer aan te komen, maar nu is het officieel: de Tieltse weverij Van Maele Weavers vraagt het faillissement aan. Het bedrijf, dat hoogwaardige kleinschalige producties weeft met onder andere gouddraad, zit al enkele jaren in slechte papieren. Drie jaar geleden slaagde zaakvoerder Carl Holcomb erin om Amerikaanse aandeelhouders aan te trekken, maar de beloofde investeringen bleven uit.

"Dit had niet mogen gebeuren", aldus Holcomb. "Maar ondanks het uitstel was er toch nog te weinig tijd voor de Amerikanen om het nodige geld te verzamelen voor de verhuizing." Dus ging projectontwikkelaar Dumobil noodgedwongen over tot de ontzetting van de 27 werknemers.

De nieuwe eigenaar wil de grond verkavelen. "Het voelt als een mislukking, Van Maele is een uitzonderlijk bedrijf met een uitzonderlijke productie. Deze firma had een stukje erfgoed kunnen worden. Maar ik ben de mensen dankbaar die mee hebben gevochten voor het bedrijf. En ergens is het misschien een verlossing, de beslissing is nu eindelijk gevallen."

Einde aan de soap

Rik Vanessche van het ACV hoopt dat er hiermee een einde aan de soap komt. "Hier werken mensen met heel veel anciënniteit. Voor sommige is dit nog altijd hun eerste werkgever. Dit is een menselijk drama."

De textielsector heeft het zwaar te verduren. Eerder raakte al bekend dat er 230 jobs op de helling staan bij verschillende bedrijven in West-Vlaanderen, onder andere bij Escolys en Vanden Berghe. De Brexit zou mee aan de oorzaak liggen van de moeilijkheden.

(Belga)

Personeel reageert opgelucht: "Eindelijk duidelijkheid"

Bij textielbedrijf Van Maele werken 27 arbeiders en bedienden. Zij zitten weldra zonder job, want de weverij legt de boeken neer. Vermoedelijk wordt maandag het faillissement uitgesproken en een curator aangesteld. "Het is een heftige week geweest met enkele slapeloze nachten", zo vertelt vakbondssecretaris Rik Vanessche. "Een faillissement is nooit leuk, maar nu weten de werknemers tenminste waar ze aan toe zijn. Vanaf maandag kunnen ze ander werk zoeken. Er zijn al enkele werkgevers in de streek geïnteresseerd om werknemers een job aan te bieden."

Het was de eerste keer dat Vanessche een uitzetting uit een bedrijf meemaakte. "Dat was voor ons als vakbond ook nieuw. Nu het definitief gedaan is, komen we jammer genoeg opnieuw op bekend terrein: werknemers na een faillissement adviseren."

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!