Rubriek Economie

West-Vlaanderen heeft nood aan 72 hectare bedrijventerreinen langs water

01/12/17 om 20:27 - Bijgewerkt op 03/12/17 om 10:13

Die zijn nodig omdat er steeds meer goederen via het water worden vervoerd. Dat moet blijken uit de studie Transport Bis, zo meldt de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen vrijdag.

West-Vlaanderen heeft nood aan 72 hectare bedrijventerreinen langs water

© JVGK

"Om de logistieke en industriële slagkracht van West-Vlaanderen te behouden, is het een basisvoorwaarde om over voldoende beschikbare watergebonden bedrijventerreinen te beschikken om aan de behoefte te kunnen voldoen", zo staat in de conclusie van de studie.

De verwachting is dat tegen 2025 de hoeveelheid goederen die via de binnenvaart worden getransporteerd, met 6,8 procent zal groeien. "Dit betekent een geconsolideerde groei van maar liefst 7,2 miljoen ton voor de West-Vlaamse productie- en distributiecentra", klinkt het.

Op dit moment is er nog 31,8 hectare bedrijventerreinen voor watergebonden activiteiten beschikbaar, maar volgens de studie bedraagt de vraag 99 tot 104 hectare. Dat betekent dus dat moet worden gezocht worden naar ongeveer 72 hectare terreinen.

Opvallend, op dit moment zijn er in totaal 903,6 hectare bedrijventerreinen voor watergebonden activiteiten, maar minder dan een kwart van de bedrijven gebruikt het water ook effectief om goederen te vervoeren.

De POM West-Vlaanderen wil samen met de provincie West-Vlaanderen, De Vlaamse Waterweg nv en de intercommunales WVI en Leiedal werk maken van een gedragen strategie om het aanbod aan watergebonden bedrijventerreinen op te krikken, 'zodat de opportuniteiten voor de binnenvaart in West-Vlaanderen verzilverd kunnen worden'.

Er zal heel wat aandacht uitgaan naar de mogelijkheden die het project Seine-Schelde biedt. Dat is de verbinding tussen het Seinebekken in Frankrijk en het Scheldebekken. Op dit moment stoomt Waterwegen en Zeekanaal de Leie klaar om er grotere containerschepen over te loodsen. Dat moet enerzijds de binnenvaart stimuleren en anderzijds zorgen dat het wegverkeer minder belast wordt.

(BELGA/foto JVGK)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!