Werkplekleren is groot succes in Zeebrugse bedrijven

"Het systeem van werkplekleren, waarbij je de job ter plekke leert, brengt werkzoekenden en bedrijven dichter bij elkaar", zeggen personeelsmanager Inge Beysen en business unit manager van het equipment processing center Jochen Vilmer van Wallenius Wilhelmsen. © RJ
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

“We hebben werk voor iedereen die gemotiveerd is. Gebrek aan diploma of ervaring lossen we op door de job ter plekke te leren.” Sterker kan de boodschap uit het havengebied niet zijn. Op een bijeenkomst van VDAB en de logistieke sector getuigde Jochen Hilmer van voertuigenbehandelaar Wallenius Wilhelmsen: “Meer dan een derde van de mensen die via werkplekleren bij ons startten, bekwamen een vast contract.”

De fameuze meer dan duizend vacatures in het havengebied blijven een permanente uitdaging voor de personeelsverantwoordelijken. Dinsdag wisselden ze informatie en ervaring uit op het seminarie ‘Expeditie Werft’, georganiseerd door VDAB en de sectororganisaties Logos en SFTL, met steun van POM West-Vlaanderen. Diverse bedrijven getuigden over hoe je in deze tijden van arbeidskrapte creatief te werk moet gaan. Jochen Hilmer, bij Wallenius Wilhelmsen, business unit manager voor de high & heavy ladingen, vertelde over het succes met werkplekleren.

Hij staat met beide voeten in de dagelijkse praktijk. “De groep Wallenius Wilhelmsen is wereldwijd marktleider in het verschepen van voertuigen. Dat gaat van nieuwe en tweedehandse personenwagens tot landbouwmachines en legervoertuigen maar ook bosproducten en containerladingen. Wij beheersen de volledige logistieke keten, de supply chain genoemd. Dat betekent het landvervoer van de fabriek naar een haventerminal, het zeetransport en ten slotte het landvervoer naar de eindbestemming. Onze collega’s van de divisie Ocean beschikken over 127 schepen die tot 3.000 auto’s of 700 zware machines kunnen meenemen naar 14 havens wereldwijd. Daar staan wij klaar met onze divisie Solutions. We hebben meer dan 40 centra voor het bewerken van auto’s en meer dan 20 voor machines.”

Auto’s en machines

“In Zeebrugge, de grootste autohaven ter wereld, beheren we een terminal voor Toyota en hebben we een eigen terminal voor auto’s en high & heavy. In 2008 zijn we gestart met wassen en een likje verf aan te brengen. Sindsdien is ons dienstenpakket enorm toegenomen met bijvoorbeeld het aanbrengen van opties en accessoires – zoals gps, getinte ruiten, zijspiegels, airco… – maar ook kwaliteits- en veiligheidscontroles.”

“Een ervaren collega maakt de werkzoekende wegwijs in de job en het bedrijf”

“Mijn speeltuin zijn de high & heavy vrachten, die we afwerken, reinigen en klaarmaken voor zeetransport. Bijvoorbeeld grote landbouwmachines van CNH uit Zedelgem, halen we op vraag van sommige klanten zelfs uit elkaar en verpakken we in kleinere stukken. We veranderen van jaarlijks van 400 tot 600 maaidorsers ook de wielen in rupsbanden. Dat zijn grote klussen waar veel mensen voor nodig zijn”, vertelt Jochen Hilmer.

Zonder diploma

Om die te vinden, gebruikt Wallenius Wilhemsen onder meer het systeem van werkplekleren. In samenwerking met VDAB en de sectororganisaties, krijgt de werkzoekende letterlijk op de werkplek een opleiding. “Een meer ervaren collega maakt als peter de nieuwkomer de wegwijs. De eerste vijf dagen leer je hoe de taak in elkaar zit en hoe het er in het bedrijf aan toe gaat. Na die week zien we of je geschikt bent om te blijven voor de verdere opleiding. Dit systeem is een succes. Sinds we er in 2011 mee startten, namen 119 mensen deel. Daarvan hebben er 71 langer dan drie maanden bij ons gewerkt, waarvan 24 nog steeds met een vast contract. Dus meer dan een derde van de deelnemers raakte hier aan een vaste baan, zonder dat ze aanvankelijk over het juiste diploma of ervaring beschikten. Het belangrijkste is dat je gemotiveerd bent open staat om iets bij te leren.”

Geïnteresseerde werkzoekenden kunnen zich voor dit systeem bij Wallenius Wilhelmsen en andere bedrijven aanmelden bij VDAB.