Website moet West-Vlaamse bedrijven beter bekend maken bij Waalse werkzoekenden

Redactie KW

De vernieuwde website www.vouseteslesbienvenus.eu moet ervoor zorgen dat West-Vlaamse bedrijven en hun jobs beter bekendraken bij Waalse en Noord-Franse werkzoekenden en moet hen stimuleren om in West-Vlaanderen aan de slag te gaan.

De site werd dinsdag in het Westrozebeekse bedrijf Westvlees voorgesteld in aanwezigheid van Pierre-Yves Jeholet (MR), vice-president van de Waalse regering en Waals minister van Economie, Industrie, Onderzoek, Innovatie, Digitalisering, Werk en Vorming. Opmerkelijk: volgens de Waalse arbeidsbemiddelingsdienst is het leren van Nederlands belangrijk om in West-Vlaamse bedrijven aan de slag te kunnen. Westvlees-CEO Jos Claeys vindt echter dat daar te veel nadruk wordt op gelegd.

“Het is algemeen bekend dat de arbeidsmarkt nergens zo nijpend is als in West-Vlaanderen“, vertelt Bert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen, “Met slechts 1,4 kandidaten per vacature zijn de aanwervingsmogelijkheden van onze bedrijven heel beperkt. Het gemiddelde werkloosheidcijfer in West-Vlaanderen bedraagt 5,2%. In de regio Roeselare-Tielt is dat 3%. In de provincie Henegouwen bedraagt het werkloosheidcijfer 12,8%. We moeten er dus blijven voor ijveren om deze werkzoekenden te sensibiliseren om de taalgrens over te steken en in West-Vlaanderen te komen werken. Onze provincie biedt een groot aanbod aan toegankelijke banen voor de vele Waalse werkzoekenden die zo met de passende ondersteuningsacties naar een geschikte job kunnen worden geleid”, klinkt het.

Volledig herwerkt en geherpositioneerd

“Een van die sensibiliseringsmiddelen is de website www.vouseteslesbienvenus.eu. De site werd reeds in 2012 gelanceerd, maar werd nu volledig herwerkt en geherpositioneerd tot een Franstalig webplatform waarbij de voordelen van werken in West-Vlaanderen en de West-Vlaamse bedrijven centraal staan. Er is bewust gekozen om geen vacatures te publiceren, maar volop in te zetten op de troeven van onze West-Vlaamse bedrijven. Een aantal bedrijven wordt op de site ook voorgesteld. Met de lancering van de site wil Voka West-Vlaanderen inspelen op het akkoord dat de bevoegde Vlaamse en Waalse ministers van Werk Philippe Muyters en Pierre-Yves Jeholet in februari 2018 ondertekenden. Voka West-Vlaanderen stond mee aan de wieg van dit akkoord dat tot doel heeft om de interregionale arbeidsmobiliteit van Waals werkzoekenden naar Vlaamse bedrijven te versterken“, aldus Bert Mons.

Franstaligen leren Nederlands, maar worden dan geconfronteerd met ons West-Vlaams dialect waar ze niets van begrijpen

Volgens Le Forem, de Waalse tegenhanger van onze VDAB, is het heel belangrijk om bereid zijn Nederlands te leren om in de West-Vlaamse bedrijven aan de slag te kunnen. “Het is geen noodzaak, maar toch belangrijk”, aldus de Foremvertegenwoordiger.

Nederlands is geen makkelijke taal

Volgens Jos Claeys, CEO van Westvlees , producent van vers en bereid varkensvlees, wordt er echter te veel nadruk op de taal gelegd. “Franstaligen leren Nederlands, maar worden dan geconfronteerd met ons West-Vlaams dialect waar ze niets van begrijpen”, stelt Claeys.

“Het Nederlands boezemt ook angst in. Er wordt te veel nadruk op het leren van de taal gelegd. Nederlands is ook geen makkelijke taal. Als ze toch een taal willen leren, leren ze best Engels.”

“De Vlamingen spreken hier overigens meer Frans dan wij Nederlands”, stelt Cyril Demuynck, een Franstalig werknemer uit Moeskroen die al 2,5 jaar aan de slag is bij Westvlees.

(BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier