Waregemse wijnimporteurs zorgen voor primeur: “Iedereen laten kennis maken met Russische wijnen”

Hans Tack en Dimitri Bonte van Start2Taste hopen in de toekomst op een ontmoeting met president Poetin. © HDV
Redactie KW

Start2Taste uit Waregem heeft een gat in de markt ontdekt door als eerste bedrijf in West-Europa Russische wijnen in te voeren. Amper twee maanden nadat zaakvoerder Dimitri Bonte en zijn rechterhand Hans Tack een eerste container met 6.000 flessen Russische wijn lieten overkomen, is er al bijna een volgende onderweg. “De interesse is zeer groot”, zeggen ze in koor. “Die wijnen zijn dan ook van hoge kwaliteit.”

Dimitri Bonte richtte Start2Taste zeven jaar geleden op. Het distributiebedrijf kan pronken met een indrukwekkend klantenbestand waaronder heel wat sterrenzaken. In West-Vlaanderen alleen al zijn dat onder andere Boury in Roeselare, La Durée in Izegem, Bartholomeus in Heist en De Jonckman in Brugge. Ook het bekende driesterrenrestaurant Hertog Jan in Brugge was daar bij, maar dat restaurant is inmiddels gesloten.

Sedert eind 2018 voeren jullie Russische wijnen in. Dan vraagt de wijnliefhebber zich af: hoe komen jullie in godsnaam in Rusland terecht?

Dimitri Bonte: “Eerst en vooral wil ik toch even duidelijk stellen dat ik graag tegen de stroom invaar en dingen probeer waar een ander misschien de wenkbrauwen bij fronst. Toch speelt in dit verhaal ook mijn Russische vrouw Olga een niet onbelangrijke rol. Ze is in Rusland geboren maar woont al bijna 20 jaar in ons land. Eind 2017 waren we voor een romantisch weekendje in de Letse hoofdstad Riga. Op zeker ogenblik zaten we lekker te eten in een restaurant waar ook Russische wijnen op tafel kwamen. Ik was erg onder de indruk want wat ik te drinken kreeg. Het was wijn van hoge kwaliteit. Ik wist niet eens dat je in Rusland wijnen van dat niveau kon degusteren. Meteen voelde ik dat daar meer in zat en dat het wel interessant kon zijn om die wijnen ook in ons land te verkopen. Met behulp van mijn vrouw heb ik het wijndomein opgezocht. Uiteindelijk was ze bij het leggen van de verdere contacten van groot belang, want het is niet evident om in Rusland iemand te vinden die ook wat Engels spreekt. We hebben uiteindelijk niet alleen dat wijndomein bezocht maar ook alle andere in de buurt van de Zwarte Zee. Finaal heb ik er vijf geselecteerd waarmee ik zaken wilde doen.”

Toch nog eens advocaat van de duivel spelen. Wie het over Europese wijnen heeft, spreekt niet over Rusland maar over Frankrijk of Italië.

Dimitri: “Daar heb je gelijk in, maar dat komt alleen omdat de Russische wijnen hier niet bekend zijn. Rusland heeft een rijke geschiedenis in mousserende wijnen en die komen de laatste decennia opnieuw tot bloei. Het gaat om hoogstaande kwalitatieve wijnen met een enorm groeipotentieel. We willen een voortrekkersrol spelen om ze bij ons meer bekendheid te bezorgen. De reacties die we nu krijgen van onze afnemers laten ook het beste vermoeden voor de toekomst.”

Dimitri Bonte: “Het gaat om hoogstaande kwalitatieve wijnen met een enorm groeipotentieel.”

Vond je meteen dat het kon, zaken doen met Rusland? Uiteindelijk ligt het land toch vaak onder vuur.

Dimitri: “Dat klopt, maar ik wil daar toch een kanttekening bij plaatsen. Doordat ik met een Russische getrouwd ben, kijk ik zowel naar de nieuwsuitzendingen op de Vlaamse als op de Russische zenders. Bij ons wordt Rusland snel voorgesteld als de boeman. Omgekeerd is dat echter ook zo in Rusland. In de praktijk verlopen de contacten heel vlot en ik kan maar herhalen wat ik al vaker zei: dat Rusland een fantastisch land is en niet alleen om zaken mee te doen.”

Zorgden de economische sancties tegen Rusland en omgekeerd het voedselembargo tegen het westen niet voor problemen?

Hans Tack: “Neen, daar hebben we niets van ervaren. Echt vlot ging het niet maar dat kwam doordat er in Rusland andere wetten gelden rond export en import dan in de Europese Unie. Uiteindelijk hebben we het allemaal wel rond gekregen.”

Dat de Russen opgezet zijn met dit initiatief is duidelijk. Zo was de Russische ambassadeur aanwezig op jullie persconferentie in Brussel.

Hans: “De Russische ambassade staat hier inderdaad achter. Dat wil ook zeggen dat we tot op de hogere niveaus in Rusland ondersteund worden. Overigens was de ambassadeur niet de enige aanwezige met aanzien. De familie Poesjkin zat tijdens de persconferentie op de eerste rij. Die mensen zijn de enige nazaten van een van de grootste dichters uit de wereldliteratuur, namelijk Aleksandr Poesjkin, die actief was in het begin van de negentiende eeuw. Die familie bevindt zich zelfs in de dichte kringen rond de Russische president Vladimir Poetin.”

Hans Tack: “We worden ondersteund door de hogere niveaus in Rusland.”

En nu hopen op een ontmoeting met Poetin?

Dimitri: “Ja, zeker en ik denk ook wel dat het me de komende jaren zal lukken dankzij de contacten die ik nu heb met de familie Poesjkin. Je moet weten dat als die mensen een feest organiseren de kans altijd groot is dat iemand als Poetin er ook opduikt. Op dit ogenblik is er nog niets concreet maar wat niet is kan nog komen. Dat gezegd zijnde, de focus blijft wel op de wijnen liggen. Het doel blijft om de mensen van hier de wijnen uit Rusland te leren kennen. Inmiddels maken ze nu toch al een stukje deel uit van het aanbod in de betere horecazaken in Vlaanderen.”

Tot slot, hoe zit het eigenlijk met de prijzen van Russische wijnen?

Hans: “Die zijn te vergelijken met die van andere wijnen. De goedkoopste fles Russische wijn verkopen we aan 8,50 euro, de duurste kost 144,50 euro. Ter vergelijking, in de rest van ons gamma kost de goedkoopste fles wijn 4,70 euro en betaal je voor de duurste 146 euro. Dan heb je daarvoor wel een Gevrey Chambertin 1er Cru van Louis Jadot.” (Freddy Vermoere)

Info: www.start2taste.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier