Waalse actievoerders blokkeren distributiecentrum van Lidl in Wevelgem

De Waalse delegatie van de socialistische vakbond verhindert elke doorgang in Wevelgem. © SLW
Redactie KW

De Waalse delegatie van de socialistische vakbond verhindert alle doorgang naar het distributiecentrum van Lidl in Wevelgem.

Actievoerders van de socialistische vakbond BBTK-SETCA hebben sinds zondagnamiddag ook de laatste Lidl-depots geblokkeerd. In navolging van andere distributiecentra ligt ook dat van Wevelgem plat.

Sinds maandagmorgen verhindert de Waalse delegatie van de socialistische vakbond alle doorgang. “Vanuit Gullegem worden de Lidl-winkels in West-Vlaanderen, een deel van Oost-Vlaanderen en Wallonie-Picardië bevoorraad”, zegt Rita Liebens, syndicaal verantwoordelijke SETCA Picardië. “Vandaar dat wij hier aanwezig zijn met een delegatie van een twintigtal Waalse winkelbedienden. Dinsdag, op 1 mei, doen we in ieder geval verder.”

Vanuit het depot in Gullegem vertrekken dagelijks 35 vrachtwagens naar de winkels in de regio. Die maken twee ritten ‘s nachts en twee overdag. Het gaat dus om 140 ladingen per dag die op dit moment niet doorgaan.

Te hoge werkdruk

Een te hoge werkdruk is de onmiddellijke aanleiding voor de onvrede bij de werknemers. Lidl beloofde de komende zes maanden extra contracturen in te zetten, maar dat is niet voldoende voor de socialistische vakbond.

“Wij willen garanties dat er ook na die zes maanden extra werkkrachten bijkomen”, verwoordt plaatsvervangend vakbondssecretaris Resly Verbinnen van BBTK ORIK (Oostende-Roeselare-Ieper-Kortrijk) het verderzetten van de actie.

Sommige bedienden worden uitgekafferd door de directie

“In het verleden bleek al dat Lidl niet altijd de beloftes nakwam. Aanvankelijk bleven de winkels in onze regio meestal open, vorige week donderdag en vrijdag merkten we tijdens een rondgang dat de werknemers onvoldoende geïnformeerd zijn en vaak onder druk werden gezet door de filiaalhouder. Nu bezoeken we alle winkels. We leggen hen uit dat het stakingsrecht gevrijwaard moet worden. Dat stelt hen gerust en we zien dat er daarna niet langer geaarzeld wordt om het werk neer te leggen.”

De druppel te veel

Dat er op dit moment en zo kordaat wordt gereageerd op de toegenomen werkdruk komt door de spreekwoordelijke druppel te veel, legt Resly Verbinnen uit. “De winkels zitten in een transformatie, er komen steeds meer taken bij. We hebben gevallen van bedienden die hierop reageren en daarop uitgekafferd worden door de directie. De maat was vol.”

(SLW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier