Voortaan minder politici en meer ondernemers in havenbestuur Oostende

Redactie KW

De commissie Mobiliteit van het Vlaams Parlement heeft daarover donderdag unaniem een voorstel van decreet van meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD goedgekeurd.

Volgens hoofdindiener Björn Anseeuw (N-VA) moet de ingreep ervoor zorgen dat er minder politici en meer ondernemers in het havenbestuur kunnen zetelen zodat de haven ‘professioneler’ kan werken.

Vandaag telt het Oostendse havenbestuur 18 bestuurders: 11 gemeenteraadsleden en 7 onafhankelijke deskundigen. Maar ook onder die onafhankelijke deskundigen zitten nog politici.

“Dat grote overwicht aan politici is niet goed voor de ontwikkeling van onze haven en de tewerkstelling“, zegt N-VA-parlementslid Björn Anseeuw. “Politieke agenda’s gaan dan wel eens voor op het economisch belang van het havenbedrijf zelf. Daar moeten we vanaf. Komt daarbij dat we in het havenbestuur nood hebben aan meer expertise. Daarom is het goed dat er voortaan meer ondernemers een plaats kunnen krijgen in het havenbestuur. Het zal ons de kans geven om de haven nog professioneler te laten werken”, aldus Anseeuw.

De omvorming tot een nv van publiek recht heeft nog een extra voordeel, stipt Anseeuw aan. Zo zal de haven naast eigen middelen in de toekomst ook middelen van buitenaf kunnen aantrekken. “Willen we in bepaalde nichemarkten, zoals blauwe energie, maar ook in de logistiek, kunnen concurreren met andere havens, dan hebben we extra kapitaal en nieuwe investeringen nodig. dat moet zorgen voor extra jobs”, aldus Anseeuw.

Als het decreet door het Vlaams Parlement definitief is goedgekeurd, is het aan de Oostendse gemeenteraad om de nieuwe statuten van het havenbedrijf goed te keuren. “Ik verwacht dat dat al binnen enkele weken mogelijk is”, aldus Anseeuw. Voor de personeelsleden van de haven zou er niets veranderen.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier