Volys opent vestiging in Heule, maar blijft ook in Lendelede

CEO Herman Arnouts op de site van het bedrijf in Lendelede. Uitbreiden bleek dat door tal van factoren onmogelijk, dus werd heil gezocht in Heule. © (Foto CLY)
Redactie KW

Het bedrijf Volys in de Oudstrijderslaan in Lendelede breidt volgend jaar uit met een derde locatie in de Wittestraat op het industrieterrein in Heule. Maar de site Lendelede blijft bestaan, evenals de werkgelegenheid. “Uitbreiden waar in Lendelede is moeilijk omwille van allerlei vergunnings- en mobiliteitsproblemen en dat zou de voortdurende groei van Volys tegenhouden”, zegt algemeen directeur Herman Arnouts.

Volys, vroeger Volys Star, is al vele jaren in de Oudstrijderslaan gevestigd en de directie is ook niet van plan de vestiging in Lendelede te sluiten.

“Nee, dat doen we zeker niet”, zegt Herman Arnouts. “Maar om de 10 jaar verdubbelt de omzet van Volys en ieder jaar investeren we 5 miljoen euro in nieuwe machines en installaties. We blijven voortdurend groeien zodat de huidige site van 5 hectare te klein wordt naar de toekomst toe.”

Volys kocht aan de achterzijde wel 4,5 hectare landbouwgrond aan. “We keken ook al of we via die grond aan de achterzijde van het bedrijf zouden kunnen uitbreiden en we onderzochten dat met alle betrokken instanties. We moeten aan echter aan heel veel voorwaarden voldoen om daar te kunnen uitbreiden: bestemmingswijziging van landbouwgrond naar industriegrond, ontsluiting van het bedrijf richting Rijksweg en ovonde omdat er bij uitbreiding meer verkeer komt en dat zal ook nog over gronden moeten gaan die de onze niet zijn. Heel wat problemen om uit te klaren.”

Vlaams Gewest tegen

Het Vlaams Gewest is tegenstander van een uitbreiding in Lendelede. “Omdat ze vinden dat Volys nu al te groot is om in een woonwijk te liggen, ook al zijn er geen klachten van de bewoners. Het zou bovendien lang kunnen duren eer alle procedures doorlopen zijn. De gemeente Lendelede deed alles wat in haar mogelijkheid lag om hier uit te mogen breiden en we onderhouden de beste relaties, maar meer kan men niet doen.”

Ondertussen keek de directie van Volys uit om dichtbij gronden te kopen. “Zoveel industriegrond is er in de provincie niet meer”, vervolgt Herman Arnouts. “De aandeelhouders vonden wel 13 hectare grond in de Wittestraat in Heule, op amper 5 km van Lendelede We zijn daarover de administratieve formaliteiten aan het afwerken. Op dat industrieterrein zijn er geen problemen qua vergunningen, bestemming en ontsluiting en kunnen we al in 2019 de eerste activiteiten ontwikkelen. Maar nogmaals, het is zeker niet bedoeling de site Lendelede te verlaten en met heel het bedrijf naar Heule te trekken. We hebben hier heel veel geïnvesteerd en het zou stukken van mensen kosten om dat allemaal naar een andere locatie te verhuizen. En het kan misschien wel dat enkele werknemers bij de start van de activiteiten daar bijvoorbeeld de maandag en de dinsdag ginder zouden werken en dan de rest van de week in Lendelede blijven.”

Geen tweede Nelca

Burgemeester Carine Dewaele (CD&V) is uiteraard al een tijdje op de hoogte van de plannen van Volys. “Uiteraard willen we Volys binnen Lendelede houden”, zegt ze. “En we deden ook al wat in ons mogelijkheid lag om te kijken of de uitbreiding hier kon gebeuren. Maar dat is allemaal niet zo evident. En er zouden ook nogal wat problemen zijn als er nu in de Oudstrijderslaan bij uitbreiding nog meer verkeer zou komen bij uitbreiding. Gelukkig voor ons besliste de directie dat de huidige vestiging van Volys zal blijven bestaan en krijgen we geen herhaling van een genre Nelca-affaire”, klinkt het.

(IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier