Voka ziet goed economisch 2018, maar “bij harde Brexit wordt West-Vlaanderen hardst getroffen”

We zien v.l.n.r. regiovoorzitter Christophe Dhaene, directeur belangenbehartiging en kennis & advies Veerle Demey, regioverantwoordelijke Jonas Plouvier en communicatieverantwoordelijke Katrien Verfaillie. © (Foto TOGH)
Redactie KW

Voka West-Vlaanderen stelt vast dat de West-Vlaamse economie in 2018 goed draaide, maar pleit toch voor waakzaamheid, onder meer door de Brexit.

Voka verzamelde positieve cijfers over de West-Vlaamse economie. Het aantal ondernemingen steeg van 115.013 in 2017 naar 119.194 in 2018, een groei van 3,5 %. Het bruto binnenlands product in West-Vlaanderen groeide met 11 %, dat is meer dan het Vlaamse gemiddelde. De werkloosheidsgraad zakte verder naar 5 %, terwijl die in heel Vlaanderen 6,4 % bedraagt.

Spanning op arbeidsmarkt

“Er zijn meer (nieuwe) ondernemingen, meer omzet en investeringen, groei van de bruto toegevoegde waarde en het bbp en een arbeidsmarkt die uit zijn voegen barst“, zegt Veerle Demey, directeur belangenbehartiging en kennis & advies van Voka West-Vlaanderen. “De werkloosheid bereikte in zowat alle West-Vlaamse regio’s haar laagste peil sinds tien jaar. De spanning op de arbeidsmarkt was nog nooit zo hardnekkig en het lijkt erop dat deze situatie door de toenemende vergrijzing niet snel zal veranderen. In België – en zelfs in het nijvere West-Vlaanderen – werken gewoon te weinig mensen. Dat maakt het extra moeilijk voor bedrijven om geschikt personeel te vinden.”

Focus op niet-actieven

“We moeten meer mensen aan het werk krijgen”, zegt Bert Mons, algemeen directeur Voka West-Vlaanderen. “Het is de beste manier om de extra kosten door de vergrijzing op te vangen en ook om de krapte op de arbeidsmarkt te verlichten. De grote uitdaging ligt daarbij niet meer bij de steeds kleiner wordende groep werkzoekenden, maar bij de grote groep niet-actieven.” Ook al gaat het goed met de West-Vlaamse economie, toch borrelt er ook bij onze bedrijven ongerustheid naar boven. “Bedrijven vrezen dat de top van de conjunctuur voorbij is en zijn op hun qui-vive voor wat komen gaat”, zegt Christophe D’haene. “Door grote binnen- en buitenlandse risico’s en onzekerheden – de regering van lopende zaken, de Brexit, verkiezingen, wereldwijde handelsoorlogen… – is het uiterst moeilijk om een groeivooruitzicht voor 2019 naar voren te schuiven en dat knaagt aan het ondernemersvertrouwen.”

Opportuniteiten van Brexit

Vooral de Brexit zou veel West-Vlaamse bedrijven pijn kunnen doen. Dinsdag stemt het Britse parlement over de Brexit-deal. “Wij volgen alles van nabij”, zegt Christophe D’haene. “Bij een harde Brexit wordt West-Vlaanderen het hardst getroffen, maar er zijn ook opportuniteiten. Het grootste probleem is de onzekerheid. We raden bedrijven aan om een bepaalde wendbaarheid te voorzien en ook te kijken naar andere markten.”

“Morgen zal er dus al meer duidelijkheid zijn”, pikt Veerle Demey. “Daarop zullen we snel inspelen door op 22 januari al een seminarie te organiseren met Britse douanebeambten in Zeebrugge.”

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier