Rubriek Economie

VOKA wil bemiddelen in dossier voetbalstadion

22/01/18 om 16:01 - Bijgewerkt om 17:31

Ludo Lievens, Brugs regiovoorzitter van VOKA, wil tussen Bart Verhaeghe en Paul Gheysens bemiddelen in het stadiondossier. VOKA vraag ook aan de Vlaamse Regering om het Brugs stadion uit het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan te halen, zodat nieuwe bedrijventerreinen kunnen gerealiseerd worden.

VOKA wil bemiddelen in dossier voetbalstadion

© Benny Proot

Voka, de Kamer van Koophandel West-Vlaanderen regio Brugge, zit erg verveeld dat één ondernemer andere ondernemers boycot. Met zijn klacht bij de Raad van State tegen de stadionplannen van Club Brugge verhindert Paul Gheysens van Ghelamco ook dat er bedrijventerreinen bijkomen langs de Blankenbergse Steenweg in Sint-Pieters.

Ondernemer, promotor en speculant Paul Gheysens heeft niet alleen een aankoopoptie genomen op landbouwgronden, met het oog ze met winst te verkopen als industriegrond. Maar hij is ook via een van zijn dochterondernemingen, de NV Eneman, eigenaar van een stuk grond en hoeve langs de Blankenbergse Steenweg. Wil hij met zijn klacht bij de Raad van State enkel Bart Verhaeghe een hak zetten, omdat de ondervoorzitter van de voetbalbond de plannen voor een Ghelamco Arena in Brussel dwarsboomt. Of wil Paul Gheysen vooral de prijs van zijn grond in Sint-Pieters wat opdrijven ?

Onteigening

Indertijd had hij, net als ondernemer Joris Ide en de bouwpromotor Novus, een optie genomen op landbouwgrond. Met het idee dat die zou omgetoverd worden in duurdere industriegrond. Maar nu dreigt een onteigening als minder dure recreatiegrond voor het voetbalstadion van Club Brugge. Het cynische is dat de hoeve van de NV Eneman zich niet bevindt op de plaats waar het stadion zal komen, maar wel deels op de parking die zal gedeeld worden met de industrie. Met andere woorden : Paul Gheysen dwarsboomt andere ondernemers die zich in Brugge willen vestigen.

Ludo Lievens, voorzitter van Voka regio Brugge, zit erg verveeld met deze situatie. Om uit de impasse te geraken werkt hij aan een dubbele strategie. Enerzijds wil hij bemiddelen tussen de twee kemphanen Bart Verhaeghe en Paul Gheysens. Anderzijds vraagt Voka de Vlaamse Regering om de bedrijventerreinen los te koppelen van het stadiondossier. Via de prodecure van de 'administratieve lus' zou het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan in stukken kunnen gedeeld worden, zodat de niet-gecontesteerde projecten sneller kunnen gerealiseerd worden. De vraag is of de natuurverenigingen, die zich tevens kanten tegen de omvorming van landbouwgrond in industrieterrein, zich daar ook naar kunnen schikken.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!