Voka West-Vlaanderen betreurt vernietiging PRUP Reigersburg Ieper

"Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen is erg ontgoocheld", zegt Bert Mons.
Redactie KW

Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen is erg ontgoocheld nu het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) regionaal bedrijventerrein Reigersburg Ieper door de Raad van State werd vernietigd.

“Complexe regelgeving en procedures maken het in Vlaanderen momenteel erg moeilijk om nieuwe ontwikkelingen te realiseren. Nochtans is het van essentieel belang voor de groei van deze regio dat er voldoende ruimte komt om te ondernemen. Ieper staat in voor 30 procent van de werkgelegenheid in de Westhoek. Dat is goed voor 18.000 jobs, waarvan 12.000 ingevuld door mensen afkomstig van buiten de regio”, aldus Voka West-Vlaanderen.

Dispuut tussen grondeigenaars en overheden

Voka West-Vlaanderen roept daarom de provincie en het stadsbestuur van Ieper op om snel werk te maken van een sluitende oplossing. “Ofwel moet het PRUP Reigersburg hernomen worden voor dezelfde netto-oppervlakte als initieel gepland, ofwel moet er een volwaardig alternatief komen. Ook het dispuut tussen de grondeigenaars en de bevoegde overheden voor het lopende planinitiatief Hoge Akkerweg II van netto 4,3 hectare in Vlamertinge zou zo snel mogelijk opgelost moeten worden. Er zijn ook bijkomende initiatieven nodig om op zijn minst aan de behoefte (22,9 hectare) voor de subregio Ieper te kunnen voldoen tot 2027″, klinkt het.

Nieuw regionaal bedrijventerrein

Voka West-Vlaanderen pleit er ook voor dat die nieuwe ontwikkelingen gebundeld zouden worden langs knooppunten op de belangrijke ruimtelijk-economische groeias Westhoek A19-Kortrijk-Ieper-Poperinge-Frankrijk. “Naast Reigersburg in Ieper moet ook het nieuw regionaal bedrijventerrein Menen-Wervik gerealiseerd worden. Tot slot moet de mogelijkheid voor een regionaalbedrijventerrein langs de op- en afrit A19 in Zonnebeke in het nieuwe Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV) opengelaten worden en moet een uitbreiding van het bedrijventerrein Sappenleen in Poperinge onderzocht worden. Die laatste was immers in een mum van tijd volzet”, aldus nog Voka West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier