Vlaanderen ondersteunt uitbating golfslagtank in Oostende

De bouw van de golfslagtank op Greenbridge is volop bezig. © GF
Hannes Hosten

De Vlaamse regering trekt 2 miljoen euro uit voor de exploitatie van de golfslagtank in het maritiem onderzoekscentrum op de Greenbridge-site, dat volop in aanbouw is. Vlaanderen trok eerder al 30 miljoen euro uit voor de bouw van het onderzoekscentrum, nu wordt ook de uitbating ondersteund.

Het onderzoekscentrum zal een sleeptank van 174 m lang en 20 m breed bevatten, een golfbassin van 30 m lang, 30 m breed en 1,5 m diep en een scheepssimulator. Het golfbassin is een initiatief van de Universiteit Gent, de KU Leuven en het Waterbouwkundig Laboratorium van de Vlaamse overheid, gevestigd in Borgerhout. Zij zullen ook instaan voor de uitbating. Bij de realisatie en uitbating van de sleeptank en de scheepssimulator zijn ook de Universiteit Gent en het Waterbouwkundig Laboratorium betrokken, maar niet de KU Leuven.

Voor de uitbating van de golfslagtank voorziet de Vlaamse regering nu nog eens de som van 2 miljoen euro, gespreid over de periode 2018-2022. “Dat wordt 500.000 euro per jaar, gespreid over vier jaar”, vertelt Peter Troch, professor kustwaterbouwkunde en voorzitter van de vakgroep civiele techniek aan de Universiteit Gent. Hij is nauw betrokken bij de bouw van de golfslagtank.

Eind 2018 operationeel

Het gebouw op de Greenbridge-site op Plassendale wordt gerealiseerd door de afdeling Maritieme Toegang van de Vlaamse overheid. Sinds de eerste spadesteek begin maart zijn de werken volop bezig. “De planning is om tegen de zomer van 2018 klaar te zijn met de betoninfrastructuur en dan te beginnen met de installatie van de onderzoeksinfrastructuur. Voor wat de golfslagtank betreft, zal dat zowat een half jaar duren. We rekenen erop om tegen eind 2018 operationeel te zijn. De sleeptank zal normaliter iets later klaar zijn.”

“Oostende wordt kennishub marien onderzoek en dat is goed voor economie”

In het golfbassin zullen golven, stroming en wind kunnen worden gegenereerd. Bedoeling is te testen welke uitwerking deze natuurelementen hebben op schaalmodellen van kustwaterbouw- en offshoreconstructies. De grote sleeptank is een bak met stilstaand water, waar je een model van een schip door kan trekken om de gedragingen van dat schip te testen. Tot slot komt er een scheepssimulator, waar kapiteins in opleiding en loodsen kunnen oefenen. Tot slot is er ook een kantoormodule voorzien.

Uniek in België

“De subsidie zal vooral dienen om personeelskosten te betalen”, aldus Peter Troch. “Aan de golfslagtank zullen vijf tot tien mensen aan de slag zijn. De vaste staf van een vijftal mensen willen we uitbreiden met andere onderzoekers, doctoraatsstudenten, buitenlandse experts… Heel arbeidsintensief is zoiets wel niet. Ik vermoed dat er maximum een tiental mensen aan het werk zullen zijn. Daar komen dan nog de mensen bij die met de sleeptank en de scheepssimulator werken, maar die draaien grotendeels op zichzelf.”

“De golfslagtank zal drie gebruikers hebben”, vervolgt de professor. “45% van de tijd zal de tank ingezet worden voor wetenschappelijk onderzoek, 45% van de tijd voor commerciële bedrijven die projecten testen en 10% voor het Waterbouwkundig Laboratorium, dat in Borgerhout niet over deze infrastructuur beschikt. De golfslagtank is uniek in België, maar niet in Europa.”

“De buitenlandse golfslagtanks zijn overbevraagd en hebben lange wachtlijsten. We weten dan ook dat er werk zal zijn voor die in Oostende. Bovendien zijn in Vlaanderen heel wat waterbouw- en offshorebedrijven actief. Voor hen is het een voordeel dat ze in de buurt proeven kunnen uitvoeren. Bedoeling is dat de commerciële klanten het budget van de uitbating helpen rond krijgen.”

Lokale economie

De bouw van de golfslagtank is een belangrijk gegeven voor Oostende, vindt ook viceminister-president van de Vlaamse regering en Oostendenaar Bart Tommelein. Hij is tevreden met de extra ondersteuning voor de exploitatie: “In Oostende zullen we de invloed van golven, stroming en getijden op constructies zoals windturbines kunnen onderzoeken. Oostende wordt de kennishub op het vlak van marien onderzoek en dat is een goede zaak voor onze lokale economie.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier