Rubriek Economie

Vlaamse regering maakt 735.400 euro vrij voor Blue Energy-project

20/04/18 om 22:07 - Bijgewerkt om 22:07

De Vlaamse regering maakt 735.400 euro vrij om Blue Energy in Vlaanderen te promoten. Blue Energy is energie die gewonnen wordt op zee door offshore wind en de getijden. Dat hebben Vlaams minister-president Geert Bourgeois en Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters vrijdag bekendgemaakt.

Vlaamse regering maakt 735.400 euro vrij voor Blue Energy-project

© BELGA

De Vlaamse financiering gaat via de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen naar het Blue Accelerator-project. Dat project wil Blue Energy in Vlaanderen promoten. Momenteel ontbreekt er nog een kader en aangepaste infrastructuur om testen in een mariene omgeving uit te voeren. "Het Blue Accelerator project speelt in op deze nood en neemt deze barrière weg door een 'living lab' te creëren als testinfrasructuur", klinkt het.

Naast een subsidie van 735.400 euro voor POM West-Vlaanderen, kan het project ook rekenen op 1,5 miljoen euro aan Europese middelen. Andere partners in het project zijn het Vlaamse Instituut voor de Zee (VLIZ), Universiteit Gent, VITO, VIVES hogeschool en TUA West.

"Deze demonstratiefase van de Blue Accelerator is essentieel om onze kennis en onze Vlaamse positie als vernieuwingspionier te versterken op het terrein van Blue Energy", zegt Vlaams minsiter-president Geert Bourgeois. Minister Muyters vult aan: "Blue Energy is met offshore windenergie een sector in volle expansie, met ook nieuwe ontwikkelingen in golf- en getijdenenergie. Vlaamse bedrijven en wetenschappelijke instellingen spelen daar een belangrijke rol in. Om ervoor te zorgen dat zij hun nieuwe ontwikkelingen ook kunnen testen in real life zee-condities, bouwen we deze testinfrastructuur."

(BELGA)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!