Vlaamse Regering keurt Provinciaal Uitvoeringsplan Staatsbaan’ in Kortemark af

Redactie KW

Het PRUP voorziet onder andere in een regionaal bedrijventerrein op de voormalige en toekomstige ontginningsputten van het bedrijf Wienerberger.

Het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan ‘Staatsbaan Kortemark’ werd door de Vlaamse Regering afgekeurd. Dit plan werd in 2014 door de Provincie opgemaakt, in overleg met de gemeente Kortemark. Er werd o.a. een regionaal bedrijventerrein voorzien op de ontginningsputten van de steenbakkerij, en een ontsluitingsweg voor Verduyn om de verkeersdrukte in Galge- en Amersveldestraat aan te pakken.

Volgens de Vlaamse Regering zou bij het anders invullen van gebieden die een agrarische functie dienen te behouden, oftewel Herbevestigde Agrarische Gebieden, onvoldoende aan compensatie van deze gebieden gedaan zijn. Daarnaast was Vlaanderen van oordeel dat het PRUP onvoldoende voldeed aan de eis uit het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen om voorafgaand aan de inplanting van regionale bedrijventerreinen in Specifieke Economische Knooppunten een kwantitatief en kwalitatief onderzoek uit te voeren. Tenslotte vindt de Vlaamse Regering dat de voorgestelde uitbreiding voor het bedrijf Verduyn niet kan toegestaan worden, gezien de reeds precaire ontsluitingsmogelijkheden.

Heel jammer en een gemiste kans

“We vinden dit heel jammer en een gemiste kans”, aldus burgemeester Toon Vancoillie. “De afkeuring is het gevolg van een gewijzigde visie van minister Schauvliege in verband met de Economische Knooppunten en de Herbevestigde Agrarische Gebieden. We hebben hier zes jaar aan gewerkt en nu wordt dit afgekeurd. We zullen in de toekomst rond de tafel moeten zitten om te zien wat nog mogelijk is. Wij boden een oplossing met dit PRUP voor een betere ontsluiting van de firma Verduyn en ook dit kan door deze afkeuring niet gerealiseerd worden.”

(JD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier