Viviane Deleu neemt afscheid van Unizo in Izegem

Viviane Deleu was jarenlang een van dé gezichten van Unizo Izegem. (Foto Frank) © (Foto Frank)
Philippe Verhaest

Viviane Deleu zwaait na 19 jaar af bij Unizo Izegem. Als secretaris gaf ze de lokale ondernemersorganisatie een stevige boost en heeft ze alle vertrouwen in het vernieuwde bestuur. “Wat wij uit de grond gestampt hebben, zal nóg sterker worden”, zegt ze.

Viviane Deleu (66), die samen met haar echtgenoot Jacques Lahousse in de Boterstraat op de Bosmolens woont, kwam eind 1999 aan boord bij Unizo Roeselare. “Ik was toen net parttime aan de slag bij Unizo Roeselare, waar ik startende ondernemingen begeleidde”, graaft ze in haar geheugen. “Niet veel later kreeg ik de vraag of ik me als secretaris vrijwillig wilde inzetten voor de Izegemse afdeling. Daar moest ik niet lang over nadenken.”

Toen Viviane in Izegem neerstreek, was de lokale Unizoafdeling lang niet wat ze op vandaag is. “Het was een kleine, maar goed draaiende organisatie”, zegt ze. “We organiseerden toen uiteraard al de Batjes, maar ook de jaarlijkse kerstmarkt en de Dag van de Klant. De voorbije twee decennia is daar heel wat bijgekomen.”

En dat klopt. Unizo startte onder andere het populaire ondernemerscafé op. “Daar stelt telkens een andere jonge ondernemer onder de veertig jaar zichzelf voor en is er nadien een informeel netwerkmoment. Dat is nog altijd een groot succes. We hebben ook de bedrijfsbezoeken uitgebouwd en in 2016 zag ons evenement Puur Izegem – een mode- en lifestyleavond – het levenslicht. Die is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde.”

Elkaar versterken

Viviane had van bij haar start de intentie om met Unizo de Izegemse ondernemers elkaar te laten versterken. “En ik durf stellen dat we die ambitie hebben kunnen waarmaken. Nu kennen onze zelfstandigen elkaar écht en helpen ze elkaar ook waar ze kunnen. Er wordt niet langer buiten de stadsgrenzen gekeken voor producten of diensten die we binnen Izegem aanbieden. Een positieve evolutie.”

Hét speerpunt van Unizo Izegem zijn nog altijd de Batjes. “Dit jaar mochten we de vijftigste verjaardag vieren”, glundert Viviane. “En het was een regelrecht schot in de roos. Met dank aan de inbreng van een nieuwe en jonge équipe. Zij zorgden onder andere voor het openingsfeest Buenas Batjes.”

“Een Marktstraat met speciaalzaken heeft zeker een bestaansreden”

De voorbije 19 jaar bekommerde Viviane zich om de jaarlijkse hoogmis van de Izegemse commerce. “Dat deed ik elke editie opnieuw met heel veel overgave”, zegt ze. “Ik heb het concept ook flink zien veranderen. In mijn beginjaren waren er gewoon meer handelaars in Izegem te vinden, nu moeten we veel meer inzetten op marktkramers die in Izegem neerstrijken. Ook de randanimatie is alleen maar belangrijker geworden. Ons Vlaams kampioenschap voor straatmuzikanten is daar het perfecte voorbeeld van. In 2006 organiseerden we zelfs De Snor van Izegem… De Batjes zijn uitgegroeid tot een echt volksfeest, maar de koopjes, of batjes doen, zijn nog altijd dé hoeksteen.”

Toerist op de Batjes

Nu zet Viviane een stap terug. “Ik neem met een voldaan gevoel afscheid van Unizo”, beklemtoont ze. “Ik vertrek zonder zorgen, want de organisatie is in erg bekwame handen. De nieuwe bestuursleden bruisen van enthousiasme. In 2019 trek ik voor het eerst sinds heel lang als toerist naar de Batjes. Dat zal vreemd aanvoelen, want het feestweekend is toch een beetje mijn kindje geworden. Ik besef echter maar al te goed dat de Batjes, en Unizo zelf, een gouden toekomst tegemoet gaan.”

Viviane is Unizo ook dankbaar voor de vele kansen. “Ik heb een pak mensen leren kennen en heb mooie vriendschappen overgehouden aan de voorbije periode. En nu ken ik het Izegemse ondernemerslandschap vrijwel uit het hoofd.”

Dat Izegem als winkelstad het minder goed doet dan vroeger, ziet ook Viviane. “Maar we mogen niet klagen, vind ik. Mensen komen naar Izegem om gericht te kopen, niet om rond te slenteren. Ik ben blij dat de Marktstraat eindelijk aangepakt wordt, maar over de invulling moet wel nog eens grondig nagedacht worden. Speciaalzaken hebben er volgens mij een goeie bestaansreden. Op die manier kan de leegstand weggewerkt worden. Ik hoop dat Unizo ook in dat dossier een rol van betekenis kan spelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier