Viva Sara en Kaasboerderij ‘t Groendal winnen Gouden Tavola

© HOL
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Dinsdag werden de Gouden Tavola’s uitgereikt. Het Kortrijkse Viva Sara dat samenwerkte met Kaasboerderij ‘t Groendal, kreeg een Gouden Tavola in de categorie delicatessen. Belberry van de Kortrijkse firma Vandererfven kreeg de award in de categorie Foodservice.

De wedstrijd Gouden Tavola bekroont de beste innovaties in voeding. “Vernieuwing in voeding is de kern van de wedstrijd. Het bepaalt mee wat morgen op het bord van de consument ligt”, zegt juryvoorzitter Thierry Cattoir. “Voor deze editie werden 104 producten ingezonden door 69 verschillende producenten. Alles van zeer hoog niveau. Het was creatief werk met eenvoudige dingen.”

Juryvoorzitter Thierry Cattoir, Peter Deprez van Koffiebranderij Viva Sara, Dominique Syeyart en Johan Deweer van Kasboerderij 't Groendal en gastvrouw Isabelle Fruy
Juryvoorzitter Thierry Cattoir, Peter Deprez van Koffiebranderij Viva Sara, Dominique Syeyart en Johan Deweer van Kasboerderij ‘t Groendal en gastvrouw Isabelle Fruy© HOL

In de categorie Delicatessen ging de begeerde award naar Peter Deprez van Viva Sara en Johan Deweer van Kaasboerderij ‘t Groendal. Ze werkten twee jaar aan de ontwikkeling van het winnende Barista. “De assen die in de kaasproductie gebruikt worden als barrière voor schimmels en bacteriën, hebben we vervangen door gemalen geroosterde koffie. Dit heeft dezelfde eigenschappen als assen maar geeft de kaas ook een aangenaam koffiearoma. Dit resulteert in een halfharde kaas met subtiele koffietoets en opmerkelijke zwartgrauwe natuurkorst”, duidt Peter Deprez.

Ik ben een boerenzoon en ben altijd boer gebleven, ook in mijn kaasboerderij. We gaan met de grootset zorg te werk om optimale producten te leveren”, vult Johan Deweer aan.

Thierry Cattoir, Thierry Vandererfven en Isabelle Fruy.
Thierry Cattoir, Thierry Vandererfven en Isabelle Fruy.© HOL

In de categorie Foodservice ging de Gouden Tavola naar Terrines Gourmandes van Belberry van Thierry Vandererfven uit Marke. “Het zijn bereidingen op basis van fruit, ui, wijn of graanmosterd. je kan dat heel gemakkelijk in porties snijden: blokjes, sneetjes, balkjes of schijfjes. Het is de perfecte afwerking van amuses tot en met het dessert. we hebben zes unieke smaken”, aldus Thierry Vandererfven.

Nog drie andere West-Vlaamse ondernemers vielen in de prijzen: Salt of Hearts, een natuurlijke smaakversterker met weinig zout, van Camellia S uit Desselgem kreeg een eerste nominatie in de categorie Delicatessen. De tweedee nominatie van de categorie Foodservice ging de Bloemkoolrijst natuur van Greenyard Frozen Belgium uit Westrozebeke. Het zetmeelproduct Cornquet van Cornquet uit Waregem kreeg een tweede nominatie in de categorie Traiteur.

Viva Sara en Kaasboerderij 't Groendal winnen Gouden Tavola
© HOL

Deze wedstrijd werd georganiseerd naar aanleiding van Tavola, de tweejaarlijkse vakbeurs van de fijne en verse voeding. De beurs vindt dit jaar plaats op 11, 12 en 13 maart in Hal 5 van Xpo Kortrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier