Vissersteden verdedigen samen belangen visserij na Brexit

We zien v.l.n.r. Annie Cool, vertegenwoordiger van het kabinet van Vlaams minister van Visserij Joke Schauvliege, schepen Kris Demeyere van Knokke-Heist, gedeputeerde Bart Naeyaert, Patrick Bonny van de dienst economie van de stad Oostende, Brugs schepen Hilde Decleer, directeur Emiel Brouckaert van de Rederscentrale en schepen Kris Vandecasteele van Nieuwpoort. © HH
Hannes Hosten

Maandag ondertekenden vertegenwoordigers uit zeven Noordzeelanden een verklaring waarin ze de Europese Unie oproepen om de belangen van de visserij te verdedigen bij de Brexit-onderhandelingen. Vertegenwoordigers van de provincie en de kustplaatsen Zeebrugge, Oostende, Knokke-Heist en Nieuwpoort waren erbij.

Al meer dan 60 lokale en regionale overheden uit Nederland, Spanje, Frankrijk, Denemarken, Ierland, Duitsland en België hebben de verklaring ondertekend. Zweden en wellicht nog andere landen zullen zich hierbij ook aansluiten. “Onze visserij is voor een belangrijk deel afhankelijk van de Britse wateren”, zegt gedeputeerde voor Visserij Bart Naeyaert. “Als we gemiddeld over de jaren 2006 tot 2015 kijken, is 52% van de vangst en 59% van de omzet van de visserij komt uit de Britse wateren. Het gaat onder meer over tong, die een grote opbrengst heeft.”

“De visserijsector met de daarbij horende tewerkstelling is goed voor 1.500 tot 2.000 arbeidsplaatsen. Daarnaast hoort deze sector bij onze provincie als water bij de zee. Om te zorgen dat de belangen van de visserij niet uit het oog worden verloren, zal de verklaring worden overhandigd aan de Europese Unie. We willen vermijden dat visserij als wisselgeld dient in andere onderhandelingen rond de Brexit”, aldus gedeputeerde Naeyaert.

“Goede contacten”

“Op dit moment focussen de Brexit-onderhandelaars op drie thema’s”, weet directeur van de Rederscentrale Emiel Brouckaert. “Bevolking, de grens tussen Noord-Ierland en Ierland en de financiële situatie. De visserij staat nog niet op de agenda. We zijn dan ook op tijd met onze boodschap. In Groot-Brittannië pleiten de hardste roepers ervoor dat enkel Britse vissers in de Britse wateren mogen vissen, maar wij hebben ook andere, heel goede contacten met Engelse en Schotse collega’s.”

Gedeputeerde Naeyaert overhandigde ook symbolisch een geknoopte zakdoek aan Annie Cool, provincieraadslid en vertegenwoordiger van het kabinet van Vlaams minister van Visserij Joke Schauvliege. Annie Cool nam de geknoopte zakdoek mee, zodat de minister de verzuchtingen van de visserijsector zeker niet vergeet, maar verzekerde dat Schauvliege nu al volledig achter de verklaring staat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier