Vier winkels worden één grote: ‘Chique zusje van H&M’ komt naar Zilverpand in Brugge

Kledingszaak Cos zal vier handelspandern in het Zilverpand omvormen tot een grote winkel. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Redt COS, het chique zusje van H&M, de handel in het Zilverpand? De Zweedse modeketen komt naar het shoppingcentrum en zal er vier panden inpalmen. De meningen zijn verdeeld.

Het stadsbestuur gaf onlangs de bvba New Line Networks uit Brussel een omgevingsvergunning om vier winkels in het Zilverpand samen te voegen tot één handelszaak, het schrijnwerk te vervangen en nieuwe gevelreclame te plaatsen.

Deze week waren de winkelbedienden van Tommy Hilfiger de resterende paspoppen aan het ruimen, hun filiaal verhuist naar een nog nader te bepalen locatie. Pepe Jeans is al verdwenen uit het Zilverpand, McGregor is failliet en de winkel staat al enige tijd leeg.

Open in mei 2019

Bijgevolg kan modeketen COS in mei 2019 zijn vestiging in het Brugse Zilverpand openen. COS maakt deel uit van de groep H&M en telt wereldwijd 255 winkels, waaronder een filiaal in Gent. Geeft COS het noodlijdende Zilverpand een nieuwe boost? Op tien van de 26 winkels staat een bordje te huur. Hoe komt dat toch?

“Wij zijn blij dat onze kledingzaak ook een ingang heeft via de Noordzandstraat. Dat is onze redding”, zucht een winkelverantwoordelijke, die liever anoniem blijft. “Indien er enkel een toegang tot onze zaak via het binnenplein was, waren we al lang vertrokken. Er zijn meerdere redenen voor de leegstand. Kijk eens hoe de binnenpleinen er uitzien! We moeten zelf het woekerende gras van tussen de stenen trekken. Het onderhoud door de groendienst laat veel te wensen over. De stad verwaarloost het Zilverpand.”

De nieuwe winkel krijgt ook een ingang via de Noordzandstraat.
De nieuwe winkel krijgt ook een ingang via de Noordzandstraat.© Davy Coghe

“Uiteraard zijn de hoge huurprijzen deels de reden dat vele zaken niet rendabel zijn in het Zilverpand”, vervolgt onze gesprekspartner. “Enkele jaren geleden vroegen de eigenaars nog 4.000 euro pacht voor een hoekpand. Sommigen lieten hun panden liever leeg staan dan onder de prijs te gaan. Naar wij vernamen, kan er met de nieuwe beheerders van het Zilverpand wel heronderhandeld worden over de prijzen…”

Halloweenactie

Het beheer van het Zilverpand is in de loop der jaren overgegaan in diverse handen. Het shoppingcentrum op de oude site van het Sint-Lodewijkscollege werd in 1979 geopend door burgemeester Frank Van Acker. Aanvankelijk beheerde de bank BNP Paribas het Zilverpand, maar na vele jaren verkocht het de handelszaken aan de steenrijke Belgische familie Painblanc, die de modegroep Bibi Fashion bezit en handelspanden op toplocaties in eigendom heeft.

“Het Zilverpand heeft alle troeven: het is een rustig plekje tussen de twee grootste winkelstraten”

Vorig jaar verkocht de familie Painblanc het shoppingcentrum aan een Frans bedrijf, dat dit winkelcomplex laat beheren door de Brusselse vastgoedgroep Codabel. Die stelde Jennifer Thomas aan als manager. Zij probeert nieuw leven te blazen in de shopping galerij. De komst van COS is een tweede succesje, nadat eerder al Viva Sara drie handelspanden omvormde tot een koffiezaak. Toch verloopt nog niet alles perfect. “Met promotieacties wil men extra klanten lokken. Maar een halloweenactie op poten zetten door een week voor Allerheiligen affiches uit te delen, is niet echt geslaagd”, zucht een winkelier.

Nieuwe wind

Peter Deprez van koffiezaak Viva Sara gelooft in de toekomst van het Zilverpand. “Want anders zou ik vorig jaar niet geïnvesteerd hebben in een handelszaak op die plek. De nieuwe, Franse eigenaar van dit shoppingcenter heeft de gebouwen gerenoveerd: gevels zijn geschilderd, daken zijn vernieuwd. Er waait een nieuwe wind, hopelijk kan die visie geïnteresseerde handelaars en investeerders overtuigen.”

“Het blijft moeilijk, maar ondernemen is een berekend risico durven nemen. Het Zilverpand heeft alle troeven: het is een rustig plekje tussen de twee belangrijkste winkelstraten van de stad, met ondergrondse parking. Geniet en beleef de warmte, zegt het logo van mijn koffiezaak. Je kunt er lekker verpozen tussen het shoppen. Ik hoop dat het nieuwe stadsbestuur, samen met alle handelszaken, dat ook inziet. Het binnenplein met zijn terrassen moet herschikt worden, waardoor het beter tot zijn recht komt. Iets wat 27 jaar niet lukt, moet op een creatieve en leuke manier wel kunnen. Ik geloof in deze prachtige locatie!”

Ook elders leegstand

Het Zilverpand is niet de enige handelszone die kreunt onder de leegstand. Volgens schepen voor lokale economie Hilde Decleer zijn er momenteel op Brugs grondgebied 179 leegstaande handelspanden. “Voor het centrum gaat het om 85 panden. Dat is een leegstand van 5,7 procent op het totaal aantal winkels. In vergelijking met andere steden scoort Brugge goed: Oostende (9,3 procent), Roeselare (9 procent), Kortrijk (12,9 procent) en Knokke-Heist (10,2 procent) doen het minder goed.”

“In Noordzandstraat en Geldmuntstraat staan er 18 winkelruimtes te huur”, zegt Erik Van De Putte van de handtassenwinkel Diephuis. Hij vertrekt binnenkort uit Brugge en wil zich voortaan concentreren op zijn Roeselaarse winkel. “Het is veelbetekenend dat bekende huizen als Meire, Versyp en Noteboom ermee stoppen. Het stadsbestuur ontmoedigt het winkelen in de binnenstad. De uitbreiding van de ondergrondse parking ‘t Zand komt veel te laat.”

(SVK-foto’s Davy Coghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier