Videotheek Amuzzi uit Torhout sluit de deuren omwille van illegaal downloaden en Netflix

Van zodra er een nieuwe huurder is, gaan de deuren definitief dicht. © TLG
Redactie KW

Videotheek Amuzzi in Torhout sluit binnenkort de deuren. De opmars van Netflix, maar vooral het illegaal downloaden van films maakt het niet meer leefbaar. “Ooit hadden we dertig winkels en nu zal er nog één over blijven”, aldus de zaakvoerder.

Van dertig videotheken in heel Vlaanderen naar nog slechts eentje. Voor Rudi De Kezel (47) uit Knokke-Heist hakte de opkomst van Netflix en digitale televisie er serieus in. Maar de voornaamste schuldige blijft volgens hem toch het illegaal downloaden van films op het internet. “Daar kun je simpelweg niet meer tegenop”, zegt hij. “En het blijft een probleem dat maar niet opgelost geraakt door de wetgever ook.”

Met videotheek Amuzzi langs de Oostendestraat in Torhout sluit binnenkort de voorlaatste winkel van Rudi. Hij opende die nochtans in 1995. De zaak ademt voor heel wat Torhoutenaren pure nostalgie uit. Het startte als Video-Palace, maar werd een vijftal jaar geleden omgedoopt tot Amuzzi. Binnenkort zal ook die echter volledig geschiedenis zijn. De huurovereenkomst loopt nog tot april volgend jaar. Maar van zodra er een nieuwe huurder is, gaan de deuren definitief dicht.

Torhout te klein voor filmmerchandise

Rudi startte in 1986 als zeventienjarige snaak met zijn eerste videotheek. In enkele jaren bouwde hij een klein imperium op met op zijn hoogtepunt dertig zaken. Nu zal enkel nog zijn winkel onder de Gentse Kinepolis over blijven. Dat is een gigantische zaak van 1.000 vierkante meter waar de stock van alle andere videotheken nu ondergebracht werd. “In Torhout probeerden we de laatste jaren om ook filmmerchandise te verkopen. Dat hield het een tijdje leefbaar, maar uiteindelijk is Torhout toch te klein om dat vol te houden.”

In Gent ligt dat volgens Rudi anders. Een cinefiel publiek en het feit dat Gent als een grootstad beschouwd mag worden zijn daar niet vreemd aan. “Filmliefhebbers die een bepaalde film willen zien of herzien komen toch nog bij ons terecht”, zegt hij. “Netflix biedt maar een beperkt aantal titels aan. Wij hebben er 60.000. En dat is in een grote stad als Gent toch echt een voordeel. Die houden we – net zoals onze webshop trouwens – dus gewoon verder open.”

(TLG/AF)