Verste deel van de Oostendestraat in Torhout krijgt drie nieuwe grote winkels

Projectontwikkelaar William Vanhee bij de afbraak met achteraan het al bijna gesloopte Elektro Reniers. (Foto JS)
Johan Sabbe

De sloophamer deed de voorbije dagen zijn werk. De panden van de vroegere elektrozaak Reniers, de meubelzaak O&O Trendy en het Torhout Bowling Center liggen al deels tegen de vlakte of ondergaan heel binnenkort dat lot. Op die locatie van in totaal bijna 5.600 m² in het niet-centrumdeel van de Oostendestraat – net naast het Autobedrijf Decleir – bouwt projectontwikkelaar Groep Vanhee uit Waardamme drie winkelpanden, waarvan er al twee verhuurd zijn: aan Schoenen Torfs en kledingzaak The Fashion Store.

Voor de derde voorziene winkelruimte – de meeste rechtse en kleinste van de drie – onderhandelt de Groep Vanhee nog met diverse geïnteresseerden.

Torfs en Fashion Store

“We zijn goed thuis in de wereld van de grotere winkelketens”, zegt William Vanhee (31), die verantwoordelijk is voor de prospectie en de werfopvolging. “We maken ons geen zorgen om een geschikte kandidaat te vinden. We willen bij voorkeur een zaak die complementair is aan Torfs en The Fashion Store. Maar we zien wel waar we binnenkort landen. We hebben nog even de tijd.”

De Groep Vanhee wordt als projectontwikkelaar geleid door zaakvoerder Franky Vanhee (54), de vader van William. Ook een broer van William, Sebastiaan Vanhee (28), zit mee in het bedrijf. De onderneming heeft zich in een kleine twintig jaar gespecialiseerd in de aankoop, bouw, verkoop en verhuur van commerciële panden. Er wordt een totaalpakket aangeboden, maar de Groep Vanhee is zelf geen bouwbedrijf. Activiteiten zoals slopen en bouwen worden uitbesteed. Op wat we voor het gemak even de site Reniers zullen noemen, heeft de Groep Vanhee de grond gekocht, laat de onderneming de aanwezige panden slopen en de drie winkelruimten bouwen, blijft er de eigenaar van en verhuurt de drie units. Uiteraard zorgt het bedrijf er ook voor dat de omgevingswerkzaamheden in orde komen.

“Tijdens het openbaar onderzoek voor het project werden er geen bezwaren ingediend”, zegt burgemeester Kristof Audenaert. “We hebben de stedenbouwkundige vergunning op 30 augustus verleend. De netto vloeroppervlakten van de drie winkels bedragen respectievelijk om en bij de 900 m², 1.000 m² en 650 m². Er zijn 51 gemeenschappelijke parkeerplaatsen voorzien, waarvan vier voor mensen met een beperking. Plus nog vijftien fietsstalplaatsen.”

De stad heeft een restrictie opgelegd voor de handelszaken aan wie de Groep Vanhee de panden wil verhuren. Burgemeester Audenaert: “De extra voorwaarde is dat het niet mag gaan om een verhuizing van winkels vanuit de shoppingzone in onze stadskern. Het moet met andere woorden om nieuwe winkels gaan en niet om zaken die nu al hun stek in het stadscentrum hebben.”

“Het slopen van de oude panden is volop aan de gang en zal uiteraard nog dit jaar afgerond zijn”, licht William Vanhee even de timing toe. “In principe moet het optrekken van de nieuwe winkelruimten in januari starten. We willen de gebouwen graag tegen juni 2019 af hebben. Dan kunnen de huurders met de inrichting starten. Links, op de plaats van Elektro Reniers, komt er een vestiging van de kledingketen The Fashion Store en ernaast – het middelste pand – van Schoenen Torfs. Het nog niet verhuurde complex wordt gebouwd op de locatie van het naar het stadscentrum verhuisde Torhout Bowling Center.”

Supermarkt Vanhee

De Groep Vanhee mag dan in Waardamme gevestigd zijn en William in Ruddervoorde wonen, er is een duidelijke band met Torhout, waar William overigens in de Scholengroep Sint-Rembert onderwijs heeft genoten. “Mijn vader Franky is destijds jarenlang in de supermarktsector actief geweest”, zegt hij. “Toen ik een jongetje was, runde hij de Supermarkt Vanhee op de plaats van de huidige Aldi en Hubo langs de Zwevezelestraat in Torhout. We woonden daar toen trouwens ook. Een kleine twintig jaar geleden heeft hij dan de stap naar de huidige projectontwikkeling gezet.”

“De drie nieuwe winkels langs de Oostendestraat moeten een strakke en tijdloze look krijgen. Ze zullen bestaan uit beton, panelen en staal – in één bouwlaag. We zullen voor voldoende groen zorgen en een doorsteek naar de achterliggende Breemeersstraat.” Voor wie die straat niet direct kan situeren: ze wordt in de volksmond het Bikinistraatje genoemd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier