Vernieuwing Dorpsstraat moet lokale handel in Koekelare een boost geven

We zien van links naar rechts Unizo-bestuurslid Marc Decru, gemeentesecretaris Lode Claeys, schepen Dirk Ampoorter, burgemeester Patrick Lansens, Unizo-voorzitter Jan De Visschere, Unizo-bestuurslid Kristof Depreitere en schepen Jessy Salenbien. © Foto Coghe

Unizo Koekelare en het gemeentebestuur hebben de handen in elkaar geslagen en stelden enkele maatregelen op die het handelsgebeuren in het centrum moeten versterken. De maatregel die daarbij het meest in het oog springt, is de heraanleg van de Dorpsstraat. “We hebben een visie uitgewerkt op de langere termijn”, aldus Unizo-voorzitter Jan De Visschere.

Dit alles kadert binnen het project Bedrijvige Kern, een opdracht die Unizo van het Agentschap Innoveren en Ondernemen kreeg. In acht gemeenten over heel Vlaanderen is het de bedoeling dat gemeentebesturen en ondernemers samenwerken om een kernversterkend beleid te ontwikkelen met als einddoel een goed zichtbare, bedrijvige kern in hun gemeente.

Aanleiding daarvan is dat het kleinhandelsgebeuren in Vlaanderen onder druk staat. Een bekend probleem waaraan ook Koekelare niet ontsnapt en daarom stapten Unizo Koekelare en het gemeentebestuur begin 2017 mee in dit project. De stuurgroep bestaat uit burgemeester Patrick Lansens, schepen Jessy Salenbien, gemeentesecretaris Lode Claeys en Jan De Visschere, Kristof Depreitere, Marc Decru, Jeffrey Sinnaeve en Michiel Van Robaeys voor Unizo.

Schepen van Economie?

Opvallend, schepen van Lokale Economie Marc Devrome (N-VA) was niet bij het project betrokken. “Een bewuste keuze van mij”, aldus de schepen. “Niet omdat Unizo geen goed werk levert, maar het stoort mij dat het budget dat onze gemeente voor lokale economie ter beschikking stelt volledig naar Unizo gaat. Zij organiseert met dat geld een eindejaarsactie, maar alleen de winkels en kmo’s die bij Unizo aangesloten zijn, kunnen daaraan deelnemen. Ik ben schepen van Lokale Economie voor alle handelaars en ondernemers in Koekelare en dus niet alleen voor de Unizo-leden. Daarom heb ik hieraan niet meegewerkt.”

De stuurgroep maakte een analyse van het kleinhandelsgebeuren in de gemeente en bakende een kerngebied binnen het centrumd af, waarop in de toekomst kan gefocust worden om het handelsgebeuren te versterken. Voor alle duidelijkheid: het winkelcentrum langs de Ringlaan valt buiten deze kern. “De kern is bij wijze van spreken één grote etalage. Het hart is de detailhandel, uitgebreid met andere economische activiteiten”, legt Unizo-voorzitter Jan De Visschere uit.

Heraanleg Dorpsstraat

“Vervolgens hebben we een waaier aan maatregelen onderzocht die kernversterkend kunnen werken. Zo stellen we voor dat de Dorpsstraat wordt heraangelegd, omdat die grauw en grijs oogt. Voorts willen we dat een ambtenaar zich voor Lokale Economie kan vrijmaken. We beseffen dat een voltijdse ambtenaar Lokale Economie voor een plattelandsgemeente als Koekelare niet haalbaar is, daarom stellen we voor dat Lokale Economie aan het pakket van een ambtenaar toegevoegd wordt. Nog een voorstel is het voorzien van een gemeentelijk budget voor een actie ‘Ik koop in de kern’. In de komende jaren kunnen er initiatieven ontwikkeld worden om het shoppen in de kern in de kijker te stellen en op die manier te ondersteunen. Daarnaast willen we dat nieuwe kleinhandelszaken in de gemeentelijke nieuwsbrief De Roepsteen in de kijker gesteld worden.”

Wat na verkiezingen?

“We staan aan de vooravond van de verkiezingen, dus bezorgen we deze nota aan alle politieke partijen zodat ze die kunnen opnemen in de volgende beleidsperiode. Het zal de taak van de volgende beleidsploeg zijn om deze maatregelen verder uit te werken”, aldus nog de Unizo-voorzitter.

Het gemeentebestuur staat achter al deze maatregelen. “De Dorpsstraat is inderdaad aan vernieuwing toe en moet aan de noden van deze tijd aangepast worden. Het volstaat niet om de weg op krek dezelfde manier her aan te leggen”, licht burgemeester Patrick Lansens toe.

“Voorts achten wij het in de nabije toekomst mogelijk om een ambtenaar voor een deel voor Lokale Economie vrij te maken. Wat het gemeentelijke budget voor de actie ‘Ik koop in de kern’ betreft: ook dat juichen wij toe. Wij geloven niet in het toekennen van premies, zoals bijvoorbeeld een startpremie voor startende ondernemers. Pakweg 1.000 euro kan het verschil niet maken. Veel liever ondersteunen we het hele handelsgebeuren op de lange termijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier