Vernieuwing Brugse kerstmarkt niet mogelijk zonder langdurig contract

Stefan Vankerkhoven

Nagenoeg alle politieke partijen in Brugge roepen om een vernieuwing van de kerstmarkt. Piet Vanderyse, voorzitter van het Brugs Handelscentrum, kaatst de bal terug naar het toekomstig stadsbestuur.

Het Brugs Handelscentrum, dat al 30 jaar de Brugse kerstmarkt op touw zet, herschikt de ijspiste en de kerststalletjes op de Markt. “Er komt een toilet voor mindervaliden, we plaatsen drie schuilhuisjes in Oostenrijkse chaletstijl en de ijspiste zal horizontaal liggen t.o.v. het Belfort. We hebben onderzocht om rond het standbeeld van Jan Breydel en Pieter de Coninck te schaatsen, maar technisch is dat niet te realiseren”, zegt Piet Vanderyse.

1,2 miljoen shoppers

De voorzitter van het Brugs Handelscentrum staat niet afkerig tegenover een nieuwe kerstmarkt, maar wil toch eventjes de puntjes op de ‘i’ zetten: “De hoofdbedoeling van de kerstmarkt is om in december extra shoppers naar onze winkelstraten in het stadscentrum te lokken. Dat lukt want één vijfde van de shoppers die elk jaar Brugge bezoeken, komen in die periode. Het gaat om 1,2 miljoen bezoekers!”

“Het is niet aan het Brugs Handelscentrum om op andere plaatsen in de stad iets nieuws te organiseren in de kerstperiode. Met de opbrengst van de huidige kerstmarkt kunnen wij de rest van het jaar Brugge promoten als winkelstad. Niet alleen de straten van onze leden, ook de poortstraten. Voor ons heeft het geen enkele zin om bijvoorbeeld langs het Minnewaterpark een stemmige kerstmarkt te houden, want dan komen de shoppers niet tot bij ons.”

Publiciteit

“Het huidig stadsbestuur gaf ons deze legislatuur slechts jaarlijks een vergunning voor de kerstmarkt. Indien wij meer willen investeren in dit initiatief, wensen wij een zesjarig contract. Die boodschap willen we meegeven aan het nieuwe stadsbestuur. En alstublieft, geef als stad de organisatie van de kerstmarkt niet in handen van een extern bureau. Want dan hebben wij als Brugs Handelscentrum onvoldoende budget om Brugge als winkelstad het hele jaar door te promoten. Dat kost ons 120.000 euro aan publiciteit per jaar.”

Handmade

De komende winter vindt de kerstmarkt plaats van 23 november t/m 1 januari. “In het verleden werd ons met een vermanend vingertje gezegd dat de kerstmarkt pas na Sinterklaas mag starten. Tot die critici het cijfer zagen van het aantal toeristen en shoppers dat onze kerstmarkt naar Brugge lokt en wijselijk zwegen.”

Vernieuwing Brugse kerstmarkt niet mogelijk zonder langdurig contract

“Wij investeren dit jaar opnieuw in kwaliteit. We hebben 500 nieuwe schaatsen gekocht voor de Brugse Zwemkring (BZK) die de ijspiste uitbaat. Slechts één derde van de 80 stalletjes mogen gehuurd worden door horecazaken. 53 stalletjes zijn voorbehouden voor streekproducten. Wij hebben de hand gereikt aan Handmade in Brugge: zij mochten tegen kostprijs drie stalletjes huren, maar konden niet voldoen aan de voorwaarde, met name dagelijks geopend zijn…”

Stadstaks

Philippe Leloup, bestuurslid van het Brugs Handelscentrum, hekelt de houding van het Brugs stadsbestuur: “Wij moeten 35.000 euro aan stadstaks betalen voor onze kerstmarkt, terwijl bijvoorbeeld in Oostende en Halle het stadsbestuur de kerstmarkt met 100.000 euro subsidieert. Voor het inhuren van een nachtwaker alleen al moeten wij 14.000 euro ophoesten. We onderzoeken overigens ook om de betonblokken, die op de Markt geplaatst worden omwille van de terreurdreiging, visueel wat aantrekkelijker te maken met wat groen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier