Verdwijnt het hart van Beselare door bouwplannen?

Redactie KW

In een reactie laat het gemeentebestuur weten dat alle procedures correct verlopen.

Het gemeentebestuur wil onderhandelingen starten met een bouwpromotor om nagenoeg het volledige dorpsplein (Wervikstraat 2, Warden Oomlaan 1,3 en 5, de meeste huizen op Beselareplein) plat te gooien en om te vormen in appartementsblokken. Dit alles kadert in een plan van dorpskernvernieuwing om Beselare nieuw leven in te blazen.

Het oude gemeentehuis, de oude pastorie, alles dreigt tegen de vlakte te gaan

“Maar net de ziel van Beselare dreigt te verdwijnen en zal vervangen worden door appartementen met groot-stedelijk karakter “, zegt N-VA Zonnebeke. “Het oude gemeentehuis, de oude pastorie, alles dreigt tegen de vlakte te gaan. Het volledige gezicht van het dorp zal verdwijnen. De gemeente heeft door de jaren heen nagenoeg het volledige plein in bezit gekregen en wenst deze nu met verlies te verkopen aan een bouwpromotor, die het dorp gewoon kan platgooien. Dit is complete waanzin”, aldus Johan Vander Meiren.

In dit verlieslatend project zijn ook twee eigendommen van de huidige burgemeester betrokken. Het is wettelijk verboden dat een burgemeester panden verkoopt aan de eigen gemeente. Om dit te omzeilen werden de panden van huidige burgemeester simpelweg verkocht aan het OCMW. Compleet onethisch”, vult Koen Descheemaeker aan. “Moderniseren van een dorpsplein kan, maar dan met respect voor de historische erfgoedwaarde. Wij roepen het huidig bestuur op om deze dwaze plannen onmiddellijk stop te zetten”, aldus voorzitter Luc Delancker.

(NVZ)

Burgemeester Sioen, op reis, was vorige week niet bereikbaar voor commentaar, maar eerder liet hij weten zeker geen winst gemaakt te hebben. “Die twee woningen kon ik privé veel duurder verkocht hebben.” Dinsdag reageerde het gemeentebestuur van Zonnebeke alsnog:

“Het artikel handelt over de dorpskernhernieuwing die de gemeente plant in het centrum van Beselare. De gemeente kocht de voorbije jaren een aantal eigendommen rondom het dorpsplein. Bedoeling is dat een bouwpromotor een project uitwerkt om het centrum van Beselare te moderniseren.

De gemeente benadrukt dat deze procedure volledig wettelijk en ook ethisch volledig correct is verlopen. Het klopt dat er twee eigendommen in de Warden Oomlaan eigendom waren van huidig Burgemeester Dirk Sioen. De aankoop van deze eigendommen werd echter al in mei 2013 goedgekeurd in de OCMW-raad. Toen was de heer Dirk Sioen nog geen burgemeester. Dit was op dat moment nog Dirk Cardoen. Er is vandaag geen enkele verbodsbepaling omtrent de verkoop van een onroerend goed tussen enerzijds een schepen die geen OCMW-Voorzitter is en het OCMW anderzijds.

Het OCMW kocht deze gronden om deze aan te sluiten bij het ruim inbreidingsproject dat het centrum sterk zal opwaarderen. De aankoop draagt zo bij tot de realisatie van de sociale doelstellingen.

De verkoopprijs voor beide eigendommen samen bedroeg 220 000 euro. Dit bedrag ligt hierbij aanzienlijk onder de aankoopwaarde van 269 500 euro, geschat door de Vlaamse Commissaris van het Aankoopcomité.

De bewering dat er geen rekening wordt gehouden met het authentiek karakter van de dorpskern klopt niet. Het gepubliceerde bestek vermeldt uitdrukkelijk dat kandidaten rekening dienen te houden met de historische erfgoedwaarde van het dorp. Zij die hierin slagen, krijgen extra punten t.o.v. kandidaten die hier geen rekening mee houden.

Kandidatuurstellingen zijn binnen en onderhandelingen worden nu opgestart rond zowel de bouwkundige als financiële kant. Het College van Burgemeester en Schepenen heeft hierbij een minimumbedrag vastgesteld dat boven de waarde van de aangekochte eigendommen ligt. De eigendommen zullen aldus niet verlieslatend verkocht worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier