VarkensAcademie wil varkenshouders blijven steunen

Onder andere Nathalie Nollet, Mia Demeulemeester, Stephanie Jonckheere en Isabelle Vuylsteke mochten ruim 400 varkenshouders verwelkomen bij Inagro in Rumbeke. © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

De VarkensAcademie, een initiatief van de provincie West-Vlaanderen en Inagro, is al aan haar vierde editie toe. Op die manier wordt de West-Vlaamse varkenssector blijvend ondersteund. “Want hoewel de sector nu iets betere tijden kent, blijven de varkenshouders kwetsbaar”, zegt gedeputeerde Bart Naeyaert.

In de eerste negen maanden van dit jaar haalde de varkenshouderij een behoorlijk rendement. “De afgelopen weken kwam de markt dan toch weer onder druk te staan”, klinkt het bij gedeputeerde voor Landbouw en Visserij Bart Naeyaert (CD&V). “Daaruit blijkt ook de blijvende broosheid van de varkensmarkt, die vooral op export gericht is. Om onze mensen in de sector te blijven ondersteunen, organiseren we nu al de vierde editie van onze VarkensAcademie.” Die werd met ruim 400 deelnemers opnieuw een succes.

Na een plenaire sessie van de Vlaamse Producentenorganisatie Varkenshouderij konden de deelnemers een zestal korte en technische presentaties volgen. Die handelen vooral rond efficiëntie, duurzaamheid, rendabiliteit en dierengezondheid op het bedrijf.

Bart Naeyaert vestigt ook de aandacht op het nieuwe aanbod van beschermmateriaal tegen mestgassen. “Varkenshouders onderschatten nog al te vaak de gevaren van mestgassen. Om hen te wapenen, bieden de provincie en de brandweerzones voortaan gratis opleidingen en uitleenmateriaal aan.” Die kunnen in het voorjaar van 2018 gevolgd worden in de kazernes van Diksmuide, Ieper, Kortrijk, Tielt, Gistel en Oostkamp.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier