Vanaf nu tapt Claire pintjes van achter Luckies toog in Sint-Laurentius

Claire Valcke (rechts), op de foto naast Bianca Byttebier. © EDB
Redactie KW

Claire Valcke (27) uit Wevelgem staat voortaan achter de toog in café Sint-Laurentius in het centrum van Kooigem. “Ik zocht al een heel tijd naar een eenvoudig bruin volkscafé. Hier voelde ik meteen een klik”, vertelt ze.

Door Els Deleu

Claire Valcke, die met Arno Derreveaux in Wevelgem woont, leerde café Sint-Laurentius kennen door haar vriend. Arno is afkomstig van Spiere-Helkijn. “Tot daarvoor kende ik Kooigem zelfs niet”, geeft Claire toe. “Ik was al van tijdens mijn studies op zoek naar een eenvoudig bruin gezellig volkscafé, waar iedereen welkom is en waar je een goed pintje kan drinken, een kaasje en een salami kan krijgen en een simpele boterham kan eten. Hier had ik onmiddellijk een klik.”

Toen ze enkele weken geleden vernam dat Bianca Byttebier (42) een overnemer zocht, heeft Claire geen moment getwijfeld en was alles in enkele dagen tijd beslist. Ze startte al deze week en verzekert dat alles hetzelfde zal blijven in het café: “De inrichting, de foto’s en de verwijzingen naar Luckie zullen blijven, net als het aanbod aan dranken en de gekende boterhammen.

Voor ik mijn vriend leerde kennen, kende ik Kooigem zelfs niet – Claire Valcke

Claire is nog op zoek naar nog enkele flexi-jobs en studenten. “Als het terrasjesweer is, kan ik het niet allemaal alleen natuurlijk.” Elke dag om 11 uur opent het café. Dinsdag en woensdag zijn de sluitingsdagen. Voor haar hobby waterskiën in het Vijverhof zal Claire ‘s zomers geen tijd meer hebben. “Maar ik zal het niet missen, want ik heb nu gevonden waar ik al jaren op zoek naar ben.”

Maastricht

Claire komt uit de industriële wetenschappen. “Ik zou elektricien worden, net als mijn vader. Toen ik 18 jaar was, moest ik beslissen wat te doen maar ik had het gehad met elektriciteit en wiskunde”, vertelt ze. “Ik ging bij Bowling Kentucky in Wevelgem werken. Onder impuls van de zaakvoerder ben ik na anderhalf jaar hotelmanagement gaan studeren in Maastricht.” Claire werkte ook enkele jaren als student in ‘t Bankske in Wevelgem. Toen ze afgestudeerd was, ging ze werken in O’Learys, een grote sportbar in Gent. “Dat was heel intensief en ik nam daarna een rustpauze bij Sealife in Blankenberge.” Sinds oktober werkte Claire bij Fruy Catering in Heule.

Tijd voor gezin

Bianca Byttebier was precies vijf jaar het gezicht van Sint-Laurentius in Kooigem. “De avonden werden echter wat te zwaar”, zegt ze. “Ook voor familiefeestjes moest ik altijd passen. Je kan wel iemand anders in de zaak zetten op zulke momenten, maar de klanten vragen dan toch naar jou.”

Bianca blijft in Helkijn wonen. Ze heeft een relatie met Claude De Clerck, die voor stad Kortrijk werkt. Nu neemt ze eerst een maand pauze en dan kijkt ze uit naar iets anders. “Ik wil het kalmer aan doen en tijd maken voor mijn gezin, om te wandelen, naar de zee te gaan en te reizen. En nu heb ik zeker tijd om het communiefeest van mijn dochter Zus (12) voor te bereiden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier