Unieke zomerbar nodigt lokale verenigingen uit: “Alles kan hier, niets moet”

Initiatefnemers Wim Vandecauter, Geert Vanwynscberghe en Midas Vanhessche klinken op het welslagen van Zomerdorp Zwevegem. © GJZ
Redactie KW

In de schaduw van de kerktoren in Sint-Denijs kan je de komende maanden terecht in zomerbar ‘Zomerdorp Zwevegem’. Vaste uitbaters zijn er niet, wel gaat het via verenigingen die de bar voor eigen rekening willen bemannen. Ook optredens zijn mogelijk.

Door Geert Vanhessche

Het feestcomité Sint-Denijs en cultuurorganisaties Dirty Jessica en In Heaven namen het initiatief om op het kerkplein een zomerbar in te richten. In de gemeente Zwevegem vonden ze een geschikte partner die de financiële kant voor zijn rekening nam.

De locatie van het kerkplein werd niet zomaar gekozen. “Deze prachtige plek, in de schaduw van de kerktoren, werd ingericht met bar, stretchtent, podium, koelcel, toiletten… Alle nodige faciliteiten voor een geslaagd evenement zijn er dus aanwezig”, zegt Geert Vanwynsberghe van het feestcomité. “De bar werd deels gemaakt uit het hout van de oude uitschuifbare tribunes uit de sporthal van Zwevegem. ‘t Alternatief maakte er een mooi geheel van.”

Het bijzondere aan ‘Zomerdorp Zwevegem’ is dat de initiatiefnemers geen winst willen maken. “Ons opzet voor het organiseren van ‘Zomerdorp Zwevegem’ is het faciliteren ervan. Als organisatie hebben we niet het doel om winst te maken maar vooral om de inwoners van Zwevegem bij elkaar te krijgen. Graag willen we zoveel mogelijk verenigingen in de kijker zetten door iets te organiseren tijdens Zomerdorp. Dit kan door middel van samenwerkingen of uit eigen initiatief. Daarnaast willen we ook dat het concept kan gebruikt worden als cultuurplatform om de inwoners te informeren over de verschillende activiteiten in Zwevegem“, geeft Wim Vandecauter van In Heaven ons mee.

Zwevegem in de kijker

De organisatie ‘Zomerdorp Zwevegem’ heeft een kalender met tien vrijdagen opgemaakt waarop geïnteresseerde verenigingen de pop-uplocatie kunnen gebruiken om een evenement te organiseren. “Op deze dagen worden alle nodige voorzieningen, inclusief geluidssysteem en -technicus, gratis ter beschikking gesteld. De enige voorwaarde is dat het evenement iets met muziek te maken heeft, maar hierin kan uiteraard zeer breed gegaan worden. De volledige opbrengst van het evenement gaat vervolgens naar de organiserende vereniging”, verduidelijkt Midas Vanhessche van Dirty Jessica.

Op tien vrijdagen voorzien we alle voorzieningen gratis, inclusief geluidssysteem en -technicus – Midas Vanhessche, Dirty Jessica

Waarop Geert Vanwynsberghe inpikt met te stellen dat wie iets wil organiseren maar liever niet op vrijdag, of een activiteit die niets met muziek te maken heeft, ook daar terecht kant kan. “Naast de voorziene vrijdagen kan het terrein nog gebruikt worden voor andere evenementen. Het is de bedoeling om Zwevegem in de kijker te zetten met culturele belevenissen. Ik denk hierbij aan feestcomités, jeugdbewegingen, scholen, wandel- en fietstochten enzovoort.”

Ecologisch verantwoord

Voor zowel de opbouw als de evenementen willen de organisatoren voor ‘Zomerdorp Zwevegem’ de ecologische voetafdruk zo laag mogelijk houden. “Dit hebben we onder meer gedaan door zoveel mogelijk recuperatiemateriaal te gebruiken. Onder het motto ‘Uit in eigen streek’ zorgen we ook voor een vermindering in CO2-uitstoot door de culture activiteiten te bundelen op één locatie. Op de evenementen zelf kunnen we dit doen door het gebruik van herbruikbare bekers en een goed georganiseerd afvalbeheer”, aldus nog Midas.

‘Zomerdorp Zwevegem’ kan nu al gebruikt worden. Vanaf half mei tot eind september zijn een tiental vrijdagen ingekleurd voor de eigen verenigingen. Voor de evenementen op vrijdagavond wordt een eind uur van 22 uur ingesteld voor wat de muziek betreft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier