Umicore verhoogt productiecapaciteit in Brugge met 50 procent

Umicore Brugge, met op de foto general manager Jensen Verhelle, breidt uit met een extra reactiegebouw met bijhorende productielijnen. © PDV
Redactie KW

Umicore Speciality Materials Brugge (USMB), met vestiging aan de Kleine Pathoekeweg, is bezig met een grootschalige uitbreidingsoperatie waarbij de productiecapaciteit wordt aanzienlijk verhoogd. “Ook voor de tewerkstelling in de streek is dit een goede zaak”, zegt general manager Jensen Verhelle.

De Brugse vestiging van Umicore komt voort uit het familiale Brugse bedrijf Corn. Van Loocke. Dit bedrijf startte haar activiteiten in 1907 op een site langs de Baron Ruzettelaan en was gespecialiseerd in allerlei industriële zepen, harsen en houtbeschermingsmiddelen.

“Corn. Van Loocke kwam zich in 1985 vestigen in dit pand aan de Kleine Pathoekeweg waar wij nu ook gevestigd zijn”, vertelt Jensen Verhelle, general manager van Umicore Speciality Materials Brugge. “In 2007, dus net 100 jaar na de oprichting, nam Umicore dit bedrijf over. “Umicore is uiteraard een multinational – al richt het Brugse bedrijf zich vooral op de Europese markt – maar het bedrijf in Brugge krijgt ook de nodige vrijheid om hun koers te bepalen en dit net omdat we doorheen de jaren erg succesvol en innovatief bleken te zijn. Bij de overname in 2007 werkten hier ongeveer zestig mensen en op vandaag, na nauwelijks tien jaar, zijn dat er reeds honderd.”

Familiebedrijf

General manager Jensen Verhelle werkt al tien jaar voor de Umicore groep maar is pas sinds augustus vorig jaar actief als verantwoordelijke voor de vestiging in Brugge. “Ik ben geboren in Torhout en daarbij dus rasechte West-Vlaming die het ondernemen van thuis heeft mee gekregen. Mijn ouders waren actief als vierde generatie zaakvoerders van een houthandel in Ichtegem.

“Tegen 2022 rekenen we op zo’n 30 bijkomende arbeidsplaatsen”

“Ik studeerde voor burgerlijk ingenieur en via de Vlerick Managementschool kwam ik dan in contact met Umicore. Gedurende een jaar werkte ik er vanuit de hoofdzetel en daarna zo’n negen jaar in de vestiging in Olen, op de grens tussen Limburg en Antwerpen, in een afdeling waar men gespecialiseerd is in germanium metalen; een product dat gebruikt wordt in glasvezelkabels en zonnecellen. Hier in Brugge kwam ik in een heel boeiende vestiging terecht met een erg ruime autonomie.”

“Net doordat het gestart is vanuit een familiale onderneming en er is veel gedrevenheid en ondernemerschap. Daarnaast zijn ook alle aspecten van een bedrijf hier op één site aanwezig: aankoop, onderzoek en ontwikkeling, human recources… we hebben alles onder één dak en kunnen daardoor zeer snel op nieuwe trends of noden inspelen. Binnen Umicore zijn we een behoorlijk jonge onderneming die veel tijd en energie kan steken in onderzoek en ontwikkeling. We richten ons hier op drie toepassingen. Ten eerste de productie en ontwikkeling van inkten en verven, ten tweede allerhande industriële katalysatoren, onder meer voor de olieraffinaderij en ten slottte de zogenaamde Rubber Adhesion Promotor: een kobaltproduct die zorgt voor de aanhechting van de staaldraad aan de rubber in banden voor voertuigen.”

Tewerkstelling

Umicore Brugge staat voor boeiende tijden want de werken zijn volop aan de gang om de productiecapaciteit op te trekken. “Met die uitbreiding spelen we vooral in op het groeiende succes in de afdeling katalysatoren, en kijken we ook naar nieuwe mogelijkheden. Er komt dus een extra reactorgebouw met bijhorende productielijnen. De uitbreiding moet volledig klaar zijn tegen het eerste kwartaal van 2019. Om extra opslagcapaciteit te genereren hebben we bovendien de bedrijfsruimte van onze noordelijke buur, de firma ‘Extra Space’ overgekocht. Bovendien realiseren we binnenkort ook een bijkomende ingang naar ons bedrijf, langs de grote Pathoekeweg namelijk. Onze uitbreiding is zeker ook een goede zaak voor de tewerkstelling in de streek want tegen 2022, als de nieuwe productiecapaciteit volledig zal ingevuld zijn, rekenen we op zo’n dertig bijkomende arbeidsplaatsen.” (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier