Rubriek Economie

Uitgever Roularta kende tegenvallende eerste jaarhelft

09/07/18 om 20:45 - Bijgewerkt om 20:43

Roularta, dat onder meer Knack en De Tijd uitgeeft, meldt maandag na beurs dat 'de indicaties in de eerste jaarhelft enigszins beneden de verwachtingen liggen'. De reclame-inkomsten liggen 5 à 10 procent lager dan vorig jaar, naargelang het medium, klinkt het. Ook de omzet van de drukkerij is licht gedaald ten opzichte van vorig jaar, al verwacht Roularta dat de nieuwe drukorders vanaf begin 2019 zullen zorgen voor 'een optimale bezetting van de persen'.

Uitgever Roularta kende tegenvallende eerste jaarhelft

"De reclamemarkt blijft ups en downs vertonen en het blijft moeilijk om op vandaag een inschatting te maken voor het volledige jaar. Bij de tijdschriften is de lezersmarkt stabiel dankzij het grote percentage abonnees", staat in het persbericht. Ook in 2017 waren de advertentie-inkomsten al gedaald.

Toch zet de raad van bestuur van Roularta het licht op groen voor de uitkering van een interim-dividend van 5 euro per aandeel. Die beslissing houdt verband met de Medialaan-transactie. Roularta boekte een meerwaarde van 145 miljoen euro op de verkoop van zijn belang van 50 procent in Medialaan, de moederholding van onder meer VTM, Q2 en Vitaya.

Het interimdividend was eerder dit jaar al aangekondigd en wordt effectief uitgekeerd op 19 juli. Vanaf 16 juli noteert het aandeel van Roularta ex-dividend. Nadien zullen de referentie-aandeelhouders een herschikking doorvoeren van het aandeelhouderschap, waarbij Koinon Comm.VA (van de familie De Nolf) een pakket aandelen zal overnemen van West Investment Holding (familie Claeys). Die laatste blijft aandeelhouder in Roularta met 500.000 stuks.

Vanaf de tweede jaarhelft verwacht Roularta dat de overgenomen merken van Sanoma "een onmiddellijke winstbijdrage zullen leveren, dankzij zowel synergieën aan de omzet- als aan de kostenzijde." In de eerste jaarhelft werden nog beperkte kosten geboekt om de integratie van de lifestylebladen Libelle, Femmes d'Aujourd'hui, Flair en Feeling/Gaël,.... perfect te laten verlopen. Alle redacties zijn intussen geïnstalleerd in het Brussels Media Center van Roularta.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!