Rubriek Economie

Twee West-Vlaamse bedrijven houden halt op Busworld Europe 2017

20/10/17 om 19:03 - Bijgewerkt op 21/10/17 om 12:04

Busworld opende vrijdag voor de allerlaatste keer zijn deuren in Kortrijk. De beurs die zijn afloop zal kennen op 25 oktober in Kortrijk Xpo hoopt zo'n 40.000 bezoekers over de vijf dagen te mogen ontvangen. Die bezoekers komen uiteraard niet allemaal uit eigen streek maar worden maar liefst gelokt uit ongeveer 118 landen. Gedurende het volledige evenement worden er diverse programma's voorzien.

Twee West-Vlaamse bedrijven houden halt op Busworld Europe 2017

Charlotte Engels en Wouter Desmet bij één van de bussen die tentoongesteld staan op de beurs © TV

Op de beurs nemen we maar liefst 350 standhouders uit 33 verschillende landen waar. We kunnen dus gerust spreken van een mooie nationaliteiten mix in hartje Kortrijk. Heel wat bedrijven maken van deze gelegenheid gebruik om de nieuwste voertuigen of machines te promoten. Naast de gloednieuwe Lion's Coach, Tourismo, NGT gas bus en heel wat andere elektrisch en niet-elektrisch aangedreven voertuigen ontdekken we ook 2 West-Vlaamse handelaars die stand houden in hal 4 van de Expo.

Op stand 408 ontmoeten we Wouter Desmet van de firma Automet. De firma die vooral lokaal werkt en mikt op mini-en midi-bussen lijkt toch al ettelijke jaren mee te draaien met de beurs. Vooral het internationale karakter is een serieuze meerwaarde geworden voor Busworld.

"Vroeger was 95% van de standhouders nationaal en 5% internationaal terwijl anno 2017 die tendens volledig aan het draaien is. Als er nog 5% nationale standhouders aanwezig zijn is het veel. Naast het roulerende karakter van standhouders ontmoeten we op de beurs ook veel toeleveranciers. Het ideale moment om gesprekken aan te gaan, nieuwe producten te ontdekken en vooruit te kunnen denken."

Delen

Hoewel het internationaal karakter voor de stad Kortrijk zeer interessant is zal de bereikbaarheid en capaciteit van de nieuwe locatie een grote troef vormen

Als we onze nieuwsgierigheid laten gelden of de verhuis naar Brussel een impact zal hebben op de flexibiliteit van het bedrijf naar aanwezigheid toe is de woordvoerder eenduidig. "Het zal vooral een praktische regeling zijn om richting de hoofdstad te trekken en we verwachten dat het voor de klanten een meerwaarde zal zijn. Hoewel het internationaal karakter voor de stad Kortrijk zeer interessant is zal de bereikbaarheid en capaciteit van de nieuwe locatie een grote troef vormen".

Het West-Vlaamse bedrijf dient vooral cliënteel uit de BeNeLux en ze merken dan ook op dat de bezoekersstroom vooral binnen die contreien blijft bij hen. Doordat ze een vaste waarde zijn op de beurs weten oude en nieuwe klanten elkaar steeds weer te vinden.

Naast het Kortrijkse bedrijf Automet ontmoeten we ook Paul Van Damme en Carlo Van Acker die de firma Van Damme NV vertegenwoordigen. De eerste persoon in de rij draait al mee op de beurs sinds 1987 en is dus toe aan 30 jaar Busworld. Het bedrijf werd 35 jaar geleden opgestart als 1-mans zaak en is ondertussen uitgegroeid tot 50 werknemers.

Paul Van Damme en Carlo Van Acker tussen één van de reinigingsmachines van de firma

Paul Van Damme en Carlo Van Acker tussen één van de reinigingsmachines van de firma © TV

"Het internationale karakter van de beurs is ook voor ons een belangrijk aspect. Omdat we vooral op de Franse markt potentieel hebben is het voor ons opportuun hier aanwezig te zijn. Ook al verandert de trend op de beurzen. Daar waar contracten vroeger direct getekend werden besluiten geïnteresseerden liever om er eerst even over na te denken. Hierdoor laten goeie contracten vaak op zich wachten." Laat Carlo weten. "Het heeft geen grote impact op ons bedrijf maar zorgt er wel voor dat de functie van een beurs langzaam aan het veranderen is. Mensen kijken nu vooral en vragen veel minder informatie op het moment zelf."

Wereldpremière van de gloednieuwe MAN Lion's Coach

Wereldpremière van de gloednieuwe MAN Lion's Coach © TV

Op de vraag of de firma zelf ook rondloopt op de beurs is het antwoord duidelijk: "We richten ons vooral op het reinigen van grote en middelgrote voertuigen. We behoren hiermee tot één van de weinige firma's op de beurs die dit aanbieden wat maakt dat nieuwe informatie hier opdoen niet altijd gemakkelijk is. Daarvoor bezoeken we andere beurzen".

Wie de beurs nog wil bezoeken kan dit nog tot en met woensdag 25 oktober met een nocturne op maandag 23 oktober tot 22 uur. Vanaf 2019 zullen bezoekers moeten afreizen naar Brussels Expo.

(TVG)

https://www.busworldeurope.org/

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!