Torhoutse kledingzaak Siertex sluit na drie generaties de deuren

Heidi (53) stopt op 31 oktober met 'haar' Siertex: "Uiteraard zal ik de vele trouwe klanten missen. Ik dank hen voor alle mooie jaren." © Foto JS
Johan Sabbe

Eind oktober komt er een eind aan ruim 56 jaar Torhoutse familietraditie, gespreid over drie generaties. Op 1 november houdt de winkel Siertex, gespecialiseerd in onderkleding en lingerie tegen betaalbare prijzen, definitief op te bestaan. De huidige zaakvoerster Heidi Mortier heeft er voor het winkelpand in de Oostendestraat twee termijnen van negen jaar handelshuur opzitten en past voor een verlenging. “Mijn zaak bloeit en ik heb veel vaste klanten, maar ik wil als 53-jarige geen nieuwe handelshuur van negen jaar meer aangaan”, zegt ze. “Dus valt straks het doek.”

Heidi woont met haar man Marc Olivier (ook 53) in de Pieter de Coninckstraat. Ze hebben twee getrouwde dochters, Joyce (30) en Jilly (28), en drie kleinkinderen: Sem (5), Lisa (4) en Liam (1). Een vierde is op komst en wordt in oktober verwacht.

Op zoek naar geschikte job

Sinds Heidi haar klanten heeft gemeld dat haar zaak Siertex eind oktober de deuren sluit, is het een stormloop om nog snel een deel van de collectie te kopen. “Bovenkleding heb ik niet in mijn assortiment”, zegt ze. “Wel lingerie en ondergoed. Degelijke spullen, maar niet de peperdure merken. Ik noem het betaalbare kwaliteit. Van veel klanten ken ik de maten uit het hoofd. Sommigen hebben zelfs een traantje gelaten toen ik zei dat ik ermee zou stoppen. De winkel is op vrijdag 24 augustus nog open, daarna neem ik vakantie en vanaf dinsdag 4 september is iedereen hier weer welkom. Maar eind oktober is het definitief voorbij.”

“Ik wil als 53-jarige geen nieuwe handelshuur van negen jaar meer aangaan”

“Uiteraard zal ik de vele trouwe klanten missen. Ik bedank hen voor alle mooie jaren. Sommigen snappen niet waarom ik stop, maar negen jaar is lang en ik verkies om de zelfstandigheid in te ruilen voor een baan in loondienst en zo alsnog een behoorlijk pensioen op te bouwen. Ik ben ijverig op zoek naar een geschikte job, bij voorkeur in de verkoop van kleding uiteraard. Stilzitten is totaal niets voor mij. Ik zou er gek van worden. Ik heb een uitdaging nodig. En ik heb twee handen aan mijn lijf!”

Ondergoed kopen per gewicht

De familie Mortier is sinds kort na de Tweede Wereldoorlog in de textielverkoop actief. Heidi’s grootvader Alberic Mortier, die uit Zarren afkomstig was, werd in 1947 marktkramer in kleding. Hij had een textielzaak in Ieper en wou een bijkomende winkel in Torhout vestigen. In 1962 – ruim 56 jaar geleden – zag hij zijn droom uitkomen. Zijn winkeltje De Soldeur in de Beerstraat kreeg vorm, ondergebracht in een klein pand tegenover café ‘t Keldertje.

Zoon Valeer Mortier – Heidi’s vader – werkte op dat moment als computerprogrammeur en had geen zin om de winkel open te houden. Dus begon zijn vrouw Cecile Tailly dat dan maar te doen. Het waren tijden waarin de mensen veel minder kieskeurig waren dan nu. Cecile (intussen net als Valeer 81 jaar) verhandelde alle mogelijke textiel: ondergoed, pulls, lakens, stof aan de meter, enzovoort. Er werd zelfs ondergoed per gewicht verkocht. Ook de kleren voor schoolkinderen gingen vlot over de toonbank. Van de aloude stofjassen voor de jongens tot de blauwe plooirokjes en witte bloezen voor de meisjes. De winkel bleef tussen de middag gewoon open. De klanten konden er doorlopend tot ‘s avonds om 21 uur terecht. Er stond geen rem op service.

Van Beer- naar Zwanestraat

Cecile bleef De Soldeur in de Beerstraat tot 1972 openhouden en kocht toen samen met Valeer een wat grotere winkelruimte in de Zwanestraat, schuin tegenover de Sint-Pieterskerk. Het assortiment bleef uit de meest uiteenlopende soorten kleding en textiel bestaan met de nadruk op ondergoed, maar ook dekens en lakens. Na verloop van tijd werd de winkel Siertex genoemd. In de jaren 1980 kwam er zelfs een uitbreiding: een stapelplaats van de vroegere gebouwen van veevoederfabriek d’Aussy in de nabije Putstraat werd ingenomen.

Eentje uit de oude doos. Heidi Mortier anno 2003 in de Siertex samen met haar vader Valeer Mortier en moeder Cecile Tailly. De bloeiende winkel heeft drie generaties bestaan.
Eentje uit de oude doos. Heidi Mortier anno 2003 in de Siertex samen met haar vader Valeer Mortier en moeder Cecile Tailly. De bloeiende winkel heeft drie generaties bestaan.© Foto JS

“In 1979 liet mijn papa Valeer zijn job als programmeur schieten en stapte in de voetsporen van zijn vader”, aldus Heidi. “Hij werd marktkramer in kleding. Mama zou samen met mij de Siertex blijven openhouden. Ik kwam in 1981 als meisje van 16 in de zaak. Als kind was ik al dol op winkeltje spelen en nu kon ik écht achter de toonbank postvatten. Een droom ging in vervulling. Ik was er heel blij mee.”

Vanaf 2000 op eigen benen

Valeer ging op 1 oktober 2000 als marktkramer met pensioen en gaf de fakkel door aan zoon Frank. “Ik ben de jongste van vier”, verduidelijkt Heidi. “Veerle is de oudste en daarna volgen Henk, Frank en ik.”

Heidi werkte eerst negentien jaar aan de zijde van haar moeder en ging vanaf toen volledig op eigen benen staan. Op 1 november 2000 – straks achttien jaar geleden – begon ze het huidige pand in de Oostendestraat te huren en een maand later zette ze daar de Siertex op zelfstandige basis voort. Het oude winkelpand in de Zwanestraat werd verkocht. Heidi besloot geen bovenkleding meer in het assortiment te houden. Ze spitste zich toe op lingerie, vooral van het merk Playtex. Ze focuste tevens op ondergoed, sokken en bed- en badgoed.”

Commerce zet stapje terug

“Mijn winkel telt hoofdzakelijk vaste klanten”, aldus Heidi. “Van sommigen hebben hun ouders of grootouders destijds nog bij mama in De Soldeur textiel gekocht. Er zijn er ook die me geboren hebben weten worden. Het doet me uiteraard iets dat ik over pakweg twee maanden afscheid van hen zal moeten nemen. Maar het is een weloverwogen keuze, waar mijn man Marc en ik goed over hebben nagedacht. Marc is de zaakvoerder van bvba Toros, zijn eenmansfirma die broodsnijmachines voor bakkerijen en kruidenierszaken verkoopt en onderhoudt en tevens vlees- en kaassnijtoestellen levert. Hij runt ook het nevenbedrijfje Made in Steel, waarin hij betaalbare stalen meubelen op maat maakt, veelal afgewerkt met hout.”

Met het verdwijnen van Siertex verliest Torhout een authentieke handelszaak. “Net nu houdt ook de videotheek aan de overzijde van de straat ermee op”, zegt Heidi. “De commerce in de buurt zet een stapje terug.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier