Torhouts slachthuis investeert in grote nieuwbouw voor meer comfort

Zaakvoerder Peter Van Hoornweder (links) samen met milieudeskundige Pieter Vansteenkiste bij de indrukwekkende bouwwerf langs de Vredelaan: "We breiden ons complex uit, maar niet onze slachtactiviteiten." © Foto JS
Johan Sabbe

Een gigantische, hypermoderne frigo. Zo zou je de indrukwekkende nieuwbouw kunnen noemen die het slachthuis Van Hoornweder momenteel laat optrekken naast zijn bestaande bedrijfsgebouwen in de Vredelaan. De onderneming van zaakvoerder Peter Van Hoornweder breidt met het lopende bouwproject haar slachtcapaciteit niet uit, maar investeert in meer comfort en toenemende automatisatie. De koelcel waarin de karkassen na het slachten in een lange rij hangen, zal straks driemaal zo groot zijn als tot nu toe.

Peter Van Hoornweder (51) laat zich al vele jaren voor de milieufacetten van zijn slachthuis adviseren door het externe milieuadviesbureau van gewezen Torhoutenaar Pieter Vansteenkiste (38).

Laatstgenoemde is als milieudeskundige en erkende milieucoördinator zaakvoerder van T&D Milieuadvies uit Roeselare. “Ik ben intussen al zo’n tien jaar milieucoördinator van het slachthuis Van Hoornweder en ik heb in die periode gemerkt dat Peter als bedrijfsleider heel proactief werkt. Hij loopt in veel gevallen op de regelgeving vooruit en doet er alles aan om de mogelijke hinder voor de buurt tot een minimum te beperken. Zijn motto Beter voorkomen dan genezen is uiteraard verstandig. Zo’n vier jaar geleden had er al een ingrijpende modernisering van de infrastructuur plaats, waardoor er – dankzij een biofilter én luchtwasser – geen ongezuiverde lucht meer vanuit het slachthuis naar buiten komt.”

Alles gebeurt overdekt

“We hebben toen alles overdekt, ook de loshal”, voegt Peter Van Hoornweder eraan toe. “Zo blijft het lawaai van de ochtendlijke activiteiten inpandig en kunnen we de lucht perfect filteren. Het gevaar van kwalijke geurtjes die zich in de buurt verspreiden, is sindsdien tot een absoluut minimum beperkt. We hebben er alle baat bij dat de mensen die in de directe omgeving wonen, geen last van het slachthuis ondervinden.”

“De slachtlijn blijft ongewijzigd, maar het koelproces krijgt veel meer ruimte”

Marcel Van Hoornweder, de in april 2016 overleden vader van Peter, startte zijn Torhoutse slachthuis in 1981 op. Voorheen werd er op die plaats ook al geslacht met in het prille begin het slachthuis Debou en daarna het slachthuis Hollevoet. “We hebben ons volledig toegespitst op het slachten van varkens”, zegt zoon Peter, die in de jaren negentig aan de zijde van zijn vader in het bedrijf is gekomen. “Geleidelijk aan hebben we de activiteiten gemoderniseerd door de gebouwen en de installaties te vernieuwen. De huidige nieuwbouw die we aan het optrekken zijn, is de kers op de taart. De slachtlijn blijft ongewijzigd, maar het koelproces en de versnijderij krijgen driemaal zoveel ruimte dan nu. Momenteel is er te weinig plaats voor de koeling, waardoor de karkassen na het slachten te dicht op elkaar hangen en het koelen te veel tijd vergt. We hopen het bouwproject tegen volgend jaar klaar te hebben en zullen vanaf dan een veel efficiëntere koeling kunnen realiseren, wat aanzienlijke tijdwinst moet opleveren in combinatie met beduidend meer comfort.”

DAF-garage Spillier

In wezen bouwt het slachthuis een gigantische geïsoleerde doos om ervoor te zorgen dat de karkassen op de wettelijke veltemperatuur van 7 graden gebracht kunnen worden. Alle gebruikte buizen in de nieuwbouw bestaan uit kunststof, wat de hygiëne ten goede komt en het schelle metaalachtige lawaai zoals in oude slachthuizen vermijdt.

De nieuwbouw komt op de plaats waar jarenlang de DAF Trucks-garage van wijlen de broers Staf en Maurice Spillier heeft gestaan. Dat familiebedrijf kende gouden jaren, maar werd in 1998 overgenomen door Turbo’s Hoet. De verouderde gebouwen stonden al een tijdje leeg, toen het slachthuis Van Hoornweder ze in 2015 aankocht. Dat leverde het slachthuis, dat om en bij de tachtig mensen in dienst heeft, een bijkomende oppervlakte van 9.500 m² op, bedoeld om de extra koelruimte te realiseren. De onderneming bezat toen al een domein van zowat 12.000 m² en is dus aanzienlijk ruimer geworden dan bij de prille start. Na het bouwen krijgt het slachthuis een nieuwe voorgevel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier