Rubriek Economie

Topjaar voor Roeselaarse REO veiling

29/12/17 om 19:50 - Bijgewerkt om 19:49

De REO veiling in Roeselare heeft er met een omzet van ruim 175 miljoen euro een goed jaar opzitten. Daarmee boekt de veiling haar op drie na sterkste jaar ooit.

Topjaar voor Roeselaarse REO veiling

Het aangebrachte volume daalde licht, maar de omzet bleef quasi stabiel in vergelijking met vorig jaar. In 2016 bedroeg de omzet ruim 177 miljoen euro.

Het jaar staat of valt vaak met het weer. De eerste vijf maanden werden gekenmerkt door heel slecht weer in Zuid-Europa, waar de Belgische boeren wel bij vaarden. Er was zelfs schaarste op sommige momenten, wat de prijs de hoogte in stuwde. De zomer was enorm droog, maar de natuur herstelde zich goed in het najaar waardoor de verliezen beperkt bleven. De jongste maanden verging het minder goed, door aanhoudende regenperiodes en te zachte temperaturen.

Groei verwacht

Prei blijft nummer één met een omzet van ruim 30 miljoen euro, maar wordt stilaan bijgebeend door tomaten. Volgend jaar komt er een stevige lading bij vanuit Frankrijk en in 2019 komt er 20ha areaal bij net naast de Veiling, een proefproject om te kweken met restwarmte van een nabijgelegen verbrandingsoven. Dat zal tomaten wellicht naar de koppositie brengen. Vruchtgroenten doen het algemeen goed met een sterke stijging van komkommers, maar dit jaar vooral van courgettes. Champignons, aardbeien en witloof ronden net als vorig jaar de top vijf af.

De producten onder kwaliteitsmerken Fine Fleur en Flandria vinden steeds sneller hun weg naar Italië en Spanje. Ook Frankrijk wordt steeds belangrijker en wordt aanzien als een tweede thuismarkt. Bijna een kwart van de omzet wordt daar geboekt. De binnenlandse markt blijft goed voor 55 procent van de omzetcijfers.

(Belga - Foto Flickr)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!